Maailmanpankki laski jälleen talouskasvun ennustettaan

Maailmanpankki arvioi, että maailman talous saavuttaa kuluvana vuonna 2,4 prosentin kasvun eli täsmälleen saman kuin viime vuonna.

Maailmanpankin ja IMF:n kevätkokous järjestettiin IMF:n päämajassa Washingtonissa huhtikuussa 2016. Kuva: EPA/SHAWN THEW

Maailmanpankki odotti vielä viime heinäkuussa talouskasvun nousevan vuonna 2016 maailmassa 3,3 prosenttia, mutta pudotti tammikuussa ennusteensa 2,9 prosenttiin. Nyt ennustetta on korjattu jälleen ja sen mukaan maailman talouden kasvu pysyy sittenkin 2,4 prosentissa.

Talouskasvun jarruna ovat yhä muun muassa raaka-aineiden alhaiset hinnat, joiden takia moni vientimaa on joutunut ahtaalle.

Yhdysvaltain talouskasvulle Maailmanpankki ennakoi 1,9 prosentin kasvua. Viime vuonna Yhdysvaltain talous kasvoi 2,4 prosenttia. Euroalueen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia eli saman kuin viime vuonna.

Maailmanpankki on alentanut myös Japania koskevaa ennustetaan; talouden arvioidaan nyt kohentuvan vain puoli prosenttia, kun vielä tammikuussa ennuste oli 1,3. Kiinan talousennuste, 6,7 prosenttia, on sen sijaan pysynyt muuttumattomana.

Viime vuosina Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat jatkuvasti alentaneet alkuperäisiä ennusteitaan.