1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesämyrsky koettelee pahiten pohjalaismaakuntia – kerran 10 vuodessa yhtä kovia tuulilukemia

Suurimmat myrskytuhot saadaan todennäköisesti Pohjanmaan maakunnista Keski-Suomeen yltävällä alueella sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa. Kesämyrskyn tuulet yltävät ajoittain jopa maa-alueilla myrskylukemiin eli noin 20 metriin sekunnissa.

Kuva: YLE / Etelä-Savo

Keskiviikkona Suomeen saapuva myrsky on harvinainen. Vastaavanlainen myrsky riehuu noin kerran kymmenessä vuodessa, arvioi Ylen meteorologi Toni Hellinen.

– Läheskään joka kesä tällaisia myrskyjä ei Suomeen saada, sanoo Hellinen.

Pahimmin myrsky koettelee Pohjanmaan rannikkoa. Myrskytuulet nousevat keskiviikkoiltana ja sitä jatkuu torstaiyöhön.

Voimakkaimmat tuulet liikkuvat yön aikana kohti kaakkoa, joten osansa myrskystä saavat myös Pohjois-Lappi ja Keski-Suomi.

Kovimpia myrskytuulia odotetaan Perämeren rannikolle ensi yöksi - paikoin tuuli puhaltaa silloin jopa 24 metriä sekunnissa. Maa-alueillakin tuuli yltää puuskissa myrskylukemiin eli ajoittain ne puhaltavat 20 metriä sekunnissa.

– Pohjanmaan rannikolle on luvassa tuulituhoja, kun tuuli pääsee puhaltamaan suoraan mereltä. Luoteistuuli riepottelee puustoa ja kun routaa ei ole, niin varmasti puita kaatuu, ennustaa Hellinen.

Runsaimmat sateet tulevat Pohjois-Suomeen. Keski-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla sataa yli 40 milllimetriä ja Pohjanmaan rannikolla saadaan vettä noin 20–30 millimetriä.

Kesämyrsky hellittää torstaina, kunnolla tilanne on ohi perjantaina.