1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapissa omakotialueet valvovan silmän alla

Viranomainen antaa tarvittaessa muistutuksen kiinteistön kuntoon laitettavasta epäkohdasta. Esimerkiksi Keminmaassa tontin nurkkaan jääneet vanhat autonromut ovat tyypillisiä muistutuksen aiheita.

Keminmaa
Autonromu
Petra Haavisto / Yle

Torniossa, Keminmaassa ja Tervolassa pidetään ympäristökatselmukset, jossa kiinnitetään huomiota muun muassa rakennusten ulkonäköön, pihojen kuntoon ja yleiseen viihtyvyyteen.

Rakennustarkastaja Jarkko Hannusen mukaan viranomainen antaa tarvittaessa muistutuksen kuntoon laitettavasta epäkohdasta. Esimerkiksi Keminmaassa tontin nurkkaan jääneet vanhat autonromut ovat tyypillisiä muistutuksen aiheita.

– Keminmaalla tulee varmaan kymmenkunta erilaista muistutusta joka vuosi. Eivät ne aina tietenkään liity autonromuihin, vaan on monenmoista rakennuksen kunnossapitoa, Hannunen selventää.

– Maalit ovat saattaneet päästä rapistumaan ja muuta tämmöistä katsotaan, että paikat eivät pääse pahasti rappiolle. Rakennuksen kunnossapito kuuluu kiinteistönomistajalle ja sitä pitäisi muistaa hoitaa, Hannunen muistuttaa.

Uhkasakolla paikat kuntoon

Jos kiinteistönomistaja saa muistutuksen viranomaiselta, mutta ei tee tarvittavia toimenpiteitä, voidaan hänelle määrätä uhkasakko.

– Yleensä asiat saadaan kuntoon neuvottelemalla. Joskus joudutaan menemään pakkotoimiin ja nehän on kaikin puolin kaikista ikävimpiä asioita, jos sellaisiin joudutaan menemään. Uhkasakko on ensimmäinen keino, Hannunen toteaa.

Hannunen kertoo, että asuinalueiden ikä näkyy usein siinä, miten hyvin kiinteistöistä on huolehdittu.

– Alueista tietenkin näkyy, kun niille alkaa tulla ikää. Uusista alueista näkyy, että ne on uusia ja vanhoista, että ne on vanhoja.

– Kertyy sitä vuosikymmenten saatossa monenlaista tavaraa niinkuin kotiakin ja sitten ne jäävät nurkkiin lojumaan vähän turhaankin. Hyvä olisi pitää siivouspäiviä niin sisällä kuin joskus ulkonakin.

Lue seuraavaksi