1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Levottomuudet leimahtivat luonnonvaroiltaan rikkaassa Papua-Uudessa-Guineassa

Levottomuuksien taustalla ovat korruptiosyytökset pääministeriä kohtaan. Hänen eroaan on vaadittu jo pitkään, mutta hän on vältellyt syytöksiä eri tavoin. Papua-Uusi-Guinea on luonnonvaroiltaan rikas, mutta suurin osa kansasta kamppailee tullakseen toimeen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Papua-Uuden-Guinean pääkaupungissa Port Moresbyssa on puhjennut vakavia levottomuuksia sen jälkeen, kun poliisi ampui kohti pääministeriä vastaan mieltään osoittaneita opiskelijoita keskiviikkona.

Opiskelijat alkoivat marssia yliopistolta parlamenttitalolle, missä oli tarkoitus pitää epäluottamusäänestys pääministeri Peter O’Neillin siirtämiseksi syrjään.

Raporttien mukaan useita ihmisiä olisi ammuttu, mutta kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrästä on epäselvyyttä. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan neljä ihmistä olisi kuollut ja ainakin toistakymmentä loukkaantunut. Useat loukkaantuneista ovat ilmeisesti kriittisessä tilassa.

Poliisi ampui myös kyynelkaasua opiskelijoita kohti ja pahoinpiteli marssijoita. Reutersin mukaan poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen rajusti myös pääkaupungin keskussairaalan ulkopuolella. Reuters kertoo, että joukkoliikenne on pysähtynyt ja ihmiset pakenevat kaduilta. Myös useat liikkeet ovat sulkeneet ovensa.

Syytöksiä pääministeriä kohtaan miljoonien arvoisista epäilyttävistä rahansiirroista

Reutersin tavoittaman opiskelijajohtajan mukaan levottomuudet alkoivat, kun opiskelijat aloittivat marssinsa parlamenttitalolle. Poliisi tukki heidän tiensä, mutta opiskelijat eivät perääntyneet, minkä jälkeen poliisi hyökkäsi heitä vastaan.

Tuhannet yliopisto-opiskelijat ovat protestoineet jo viikkojen ajan vastalauseena pääministeri O’Neillia kohtaan.

Korruptionvastainen poliisi on jo kahden vuoden ajan pyrkinyt kuulustelemaan O’Neillia korruptiosyytöksien johdosta. Hän on kuitenkin vältellyt pidätysmääräystä muun muassa lukuisten oikeudenpäätösten nojalla.

O’Neilin eroa on vaadittu jo pitkään ja oppositio on järjestänyt useita epäluottamusäänestyksiä, joista viimeisimmän aiemmin tällä viikolla. Äänestystä tuki myös osa O’Neillin oman puolueen parlamentaarikoista.

Syytökset pääministeriä kohtaan alkoivat pari vuotta sitten, jolloin hänet liitettiin laajaan korruptioskandaaliin, jossa epäiltiin muun muassa hallinnon huonoa hoitoa ja mahdollisesti jopa miljoonien dollareiden arvoisia epäilyttäviä rahasiirtoja.

Vastauksena pidätysmääräykseen O’Neill erotti vuonna 2014 maan poliisijohtajan, oikeusministerin sekä useita muita poliiseja sekä virkamiehiä. Hän myös hajotti maan korruptiovalvontaviraston.

Talous kavaa, suurin osa kansasta ei hyödy

Australian ulkoministeri Julie Bishop sanoi heidän olevan tietoisia levottomuuksista, mutta että tiedot ovat vielä epäselviä. Bishop pyysi molempia osapuolia säilyttämään malttinsa. Australian viranomaisten mukaan levottomuudet ovat levinneet myös maan muihin kaupunkeihin.

Papua-Uusi-Guinea on luonnonvaroiltaan hyvin rikas, mutta se kärsii silti laajasta köyhyydestä sekä toistuvasta väkivallasta. Vaikka maan talous on kasvanut viimeisten kolmen vuoden aikana lähes 10 prosentin vuosivauhtia, useimmat maan seitsemästä miljoonasta asukkaasta kamppailevat yhä vakavasti toimeentulonsa kanssa.

Yksi talouden vetureista on ollut Exxon Mobilin 20 miljardin investointi maakaasun tuotantolaitokseen