Napapiirin sankarit 3 -ohjaaja: "Veikkaan, että meillä on pari muuttujaa matkan varrella"

Tiina Lymin toinen täyspitkäohjaus kuvataan Kainuussa ja Lapissa. Napapiirin sankarit 3 on oma itsenäinen versio, vaikka samat hahmot ovat jo seikkailleet valkokankaalla jo kaksi kertaa aiemminkin.

kulttuuri
Tiina Lymi
Yle

Napapiirin sankarit 3 on Tiina Lymin toinen täyspitkä elokuvaohjaus. Ensimmäistä, Äkkilähtöä, kuvattiin Sotkamossa, ja samoihin maisemiin Lymi palaa myös uuden ohjauksensa kanssa.

Ensimmäisestä elokuvastaan Lymi oppi sen, että läksyt kannattaa tehdä hyvin, jotta haastavista hetkistä selviää.

– Kun asiat eivät mene niin kuin on miettinyt, niin on se selkänoja kuvauksissa. Uskon aina kaikessa luovassa työssä, että mukana pitää olla sydäntä ja lämpöä. Vaikka tekisi kylmiä ja raadollisia tilanteita, pitää olla lämpöä.

– Tämän elokuvan tekemisessä on aika paljon tuotannollisia haasteita, joista yksi on luonto. Suomen kesä on ihana, mutta arvaamaton.

Vaikka kyseessä on jo kolmas Napapiirin sankarit -elokuva, ei Lymi suostu ottamaan asiasta paineita harteilleen. Edelliset osat keräsivät yhteensä yli 780 000 katsojaa.

– Totta kai siihen liittyy tiettyjä vaaroja, mutta minulla on hyvä ja ehjä Pekko Pesosen tekemä käsikirjoitus, jonka kuvaan. Se on mielestäni sen arvoinen, että elokuva kannattaa tehdä. Mitä sitten, jos netyypit ovat jo kaksi kertaa aiemminkin seikkailleet? Tämä on itsenäinen teos.

Räihänen, Janne ja Lumi-tyttö Napapiirin sankarit 2 -elokuvassa
Räihänen ja Janne Lumi-tyttöä hoitamassa elokuvassa Napapiirin sankarit 2. Jolle Onnismaa / Yellow Film & TV

Napapiirin sankarit -elokuvat katsoneille lausahdus "tuli pari muuttujaa" on varsin tuttu. Lymi naurahtaa, että hänen mielestään nuo pari muuttujaa tarkoittavat tämän elokuvan tekemisessä Suomen luontoa.

– Veikkaan, että meillä on pari muuttujaa matkan varrella. Mutta pää kylmänä ja sydän lämpimänä, niin kyllä niistä parista muuttujasta selvitään.

Elokuvan kuvaukset aloitetaan heinäkuun loppupuolella Vuokatissa. Elokuun alkupuolella kuvaukset siirtyvät Lappiin.