Yhdysvallat torjuu terrorismia eettisyyden rajoja hipovilla keinoilla

FBI on lisännyt peitetoimintaansa terrori-iskujen estämiseksi. Asiaa on tutkinut The New York Times -lehti. Lehden mukaan FBI:n soluttautuja esimerkiksi lainasi terrorismin torjunnan nimissä pienen summan rahaa mielenterveyspotilaalle, joka suunnitteli terrori-iskua.

Ulkomaat
FBI:n päämaja Washingtonissa.
FBI:n päämaja Washingtonissa. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI on lisännyt peitetoimintaansa terrori-iskujen estämiseksi. Peitetoimintaa tutkineen The New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) nykyään noin kahdessa kolmesta terroristijärjestö Isisiin liittyvässä tutkinnassa hyödynnetään niin sanottuja soluttautujia.

Soluttautujat ovat esimerkiksi FBI:n agentteja, jotka esiintyvät jihadisteina, asekauppiaina tai pyrkivät epäiltyjen lähipiiriin.

Soluttautujien käytöstä ei ole juuri puhuttu julkisesti tai edes Yhdysvaltojen kongressissa, vaikka soluttautujien käyttöön liittyy ongelmia.

"He tuottavat terroristeja"

Entinen FBI:n agentti, nykyään New Yorkin yliopistossa tutkijana työskentelevä Michael German sanoo suoraan, että FBI "tuottaa" terroristeja.

Ongelmaksi muodostuu se, että soluttautujat eivät ole vain sivustaseuraajia. Agentit ovat muun muassa auttaneet terrorismista epäiltyjä hankkimaan aseita ja miettimään mahdollisia pommi-iskujen kohteita.

Esimerkiksi Rochesterissa soluttautuja oli lainannut 40 dollaria mielenterveysongelmien koettelemalle miehelle, jotta tämä pystyisi ostamaan tarvikkeet puukkoiskuunsa. Pohjois-Carolinassa puolestaan soluttautuja oli hankkinut äänenvaimentimen terrori-iskun suunnittelusta epäillylle miehelle.

Molemmissa tapauksissa epäillyt miehet pidätettiin ennen iskuja.

Lisäksi soluttautujat ovat hankkineet epäillyille muun muassa valepommeja ja kyydinneet heitä mahdollisiin iskukohteisiin.

Myös tuomioistuimet epäileväisiä

Virallisesti FBI sanoo antavansa epäillyille mahdollisuuden perääntyä iskusuunnitelmistaan. On epäselvää, miten tämä tapahtuu, sillä käytännössä soluttautujat ovat yllyttäneet epäiltyjä iskuihin.

Myös tuomioistuimet ovat suhtautuneet toimintaan varauksellisesti, mutta toistaiseksi yhtäkään syytettä ei ole hyllytetty soluttautujien toiminnan takia.

Puolustusasianajajat ja muslimiyhteisöjen johtajat ovatkin arvostelleet soluttautujien toimintaa juuri siitä, että he ajavat epäillyt sanomaan ja tekemään asioita, joita nämä eivät muuten tekisi.

Virallisen ohjesääntönsä mukaan FBI:n pitäisi tiedustelussaan käyttää vähiten tungettelevia keinoja. Käytännössä soluttautujien käyttö on hallinnollisesti helpompaa: soluttautujien käyttö ei esimerkiksi vaadi tuomioistuimen lupaa, kuten puhelinkuuntelu.

Soluttautujien käyttö on muutamassa vuodessa kasvanut voimakkaasti. FBI:n mukaan virasto ei ole muuttanut toimintatapaansa, vaan soluttautujien yleistyminen heijastaa Isisiin liittyvien epäiltyjen määrän kasvua.