Ensimmäinen rehusato jää normaalia pienemmäksi

Kuivuus on vaivannut nurmea, ja ensimmäinen rehusato jää tavallista pienemmäksi. Kasvukausi on kuitenkin viikon etuajassa, joten osa maanviljelijöistä saattaa korjata satoa tänä kesänä kolmekin kertaa. Kirvoja on nyt paljon, varoittaa Pro Agrian kasvituotannon asiantuntija.

rehut
Pelto.
Jouki Väinämö / Yle

Kesä tuli tänä vuonna varhain, ja maanviljelijät korjaavat jo ensimmäistä rehusatoa, yli viikon etuajassa. Kesän ensimmäisestä sadosta ei tule kummoista, arvioi Pohjois-Karjalan Pro Agrian kasvituotannon asiantuntija Kaisa Matilainen.

– Kuivuus on vaivannut rehusatoa, mutta hikevämmillä mailla sato voi olla hyväkin. Tilanne vaihtelee tiloittain ja lohkoittain, mutta keskimäärin säilörehusato jää tavallista huonommaksi.

Myös toinen rehusato saadaan hyvissä ajoin, todennäköisesti heinäkuun puolivälin jälkeen. Tästä johtuen moni maanviljelijä joutuu korjaamaan vielä kolmannen sadon.

– Yleensä maanviljelijät tavoittelevat kahta korjuuta, koska kolmannesta tulee vain lisää korjauskustannuksia, eikä niin paljoa rehua edes välttämättä tarvita, Matilainen sanoo.

Peltoa kannattaa syynätä kirvojen takia

Vilja on Kaisa Matilaisen mukaan hyvässä vaiheessa, vaikka kuivuus on vaivannut myös sen kasvua. Viljan kimpussa ovat tänä kesänä myös kirvat, joita on tullut paljon Etelä-Suomesta. Matilainen kehottaakin viljelijöitä tarkkailemaan peltoa kirvojen varalta.

Kuivuus on vaivannut rehusatoa, mutta hikevämmillä mailla sato voi olla hyväkin.

Kaisa Matilainen

Kirva imee oraista nesteitä, mikä huonontaa etenkin kauran kasvua. Kaura on Pohjois-Karjalassa tärkein viljelykasvi.

– Kirvat myös levittävät kääpiökasvuviroosia. Se on luonnonheinistä kirvojen välityksellä tarttuva virustauti, josta on haittaa erityisesti kauralle.

Myös alkuviikosta olleen kylmän yön vaikutukset huolettavat Matilaista. Hän ei ole kuitenkaan vielä kuullut, että halla olisi puraissut peltoja.