1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harvinainen lintujen sekapesintä kerää bongareita Perniöön

Harvinaislaatuinen kahden petolintulajin sekapesintä on saanut lintubongareita kerääntymään Salon Perniöön. He seuraavat isohaarahaukan ja haarahaukan pesinnän edistymistä.

Kotimaan uutiset
Isohaarakaukka, naaras
Isohaarahaukka naaras lenteli Perniössä toukokuussa 2016.Janne Riihimäki

Lintubongareita ympäri Suomea on rampannut huhtikuun loppupuolelta asti Salossa, Perniön Yliskylässä. He ovat seuranneet lintumaailman ihmettä: isohaarahaukan ja haarahaukan sekapesintää.

– Kyllä tämä on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa hyvin harvinainen tapaus, sanoo salolainen lintuharrastaja Jouni Tittonen.

Poikasten ulkonäkö on yllätys

Lintujen risteymät eivät ole lintumaailmassa mikään tyystin ennenkuulumaton tapaus. Esimerkiksi eri sorsalajit ja tiaiset pystyvät lisääntymään keskenään, mutta petolintujen kohdalla tilanne ei ole aivan niin tavanomainen.

Perniön sekapariskunnassa isohaarahaukka on naaras ja haarahaukka koiras.

– Innolla odotamme nyt, minkälaisia poikasia sieltä tulee, Tittonen myhäilee.

Tittosen mukaan Perniön pariskunta ei ole todennäköisesti ensimmäistä kertaa samojen vällyjen alla.

Innolla odotetaan nyt, että minkälaisiia poikasia sieltä tulee.

Jouni Tittonen

– Tämä pariskunta oli ilmeisesti viime vuonna Halikon Jokiniemiessä. Nyt ne tulivat tänne Perniöntien varteen, Jouni Tittonen sanoo.

Onko munia vai ei?

Bongarit ovat seuranneet isohaarahaukan ja haarahaukan yhteiseloa huhtikuun lopulta saakka. Pesä rakennettiin yhdessä, ja haudonta alkoi ilmeisesti vapun tienoilla.

– Munien pitäisi kuoriutua näinä päivinä, Jouni Tittonen laskeskelee.

Tittonen itse on nähnyt sekä isohaarahaukan että haarahaukan viimeksi kesäkuun 1. päivänä. Munia hän sen sijaan ei ole nähnyt.

– En usko, että kukaan on. Täältä Perniöntieltä on kuitenkin pesälle useita satoja metrejä, Jouni Tittonen sanoo.

Varmaa tietoa ei siis ole, onko pesässä munia vai ei. Joka tapauksessa sekapariskunnan elämän ja pesän rakentamisen seuraaminen on ollut kiinnostavaa, tuli poikasia tai ei.

– Kyllä tämä on ollut mukava ja sosiaalinen tapahtuma yhdessä muiden kanssa seurata näitä lintuja, Jouni Tittonen sanoo.

Lue seuraavaksi