Rauhanindeksi: Maailmassa vain 11 täysin rauhallista maata – Suomi mukana

Maailman rauhantila on heikentynyt viime vuodesta, kertoo tutkimuslaitoksen indeksi. Mutta jos Lähi-idän tilannetta ei huomioida, muu maailma on rauhoittunut.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Australiassa toimiva tutkimuslaitos The Institute for Economics and Peace (IEP) on julkaissut tämänvuotisen Maailmarauha-indeksinsä (siirryt toiseen palveluun).

Laitos on tehnyt numeroarviot kaikkiaan 163 maailman maan rauhantilasta. Arvio tehtiin nyt kymmenennen kerran.

IEP:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä 11 maata, joissa vallitsee hyvin vahva rauhantila. Suomi mahtuu tähän joukkoon, sen sijoitus on 11.

Eurooppa on maailman rauhallisin maanosa. Rauhallisimmiksi todetuista maista seitsemän on Euroopasta. Kymmenen kärkeen mahtuvat lisäksi Uusi-Seelanti, Kanada ja Japani. Kaikkein rauhallisimmat maat ovat Islanti, Tanska ja Itävalta.

Positiivinen ja negatiivinen rauha

IEP on laatinut indeksiään varten 23 kriteeriä, joiden mukaan maat saavat arvosanansa. IEP arvioi maan tilannetta esimerkiksi ns. positiivisen rauhan ja negatiivisen rauhan käsitteillä.

Negatiivinen rauha merkitsee eriasteisten konfliktien olemassaoloa.

Positiivisen rauhan kriteereitä ovat mm. hyvin toimiva hallinto, vakaa yritysympäristö, resurssien tasainen jakautuminen, ihmisoikeuksien toteutuminen, hyvät suhteet naapurimaihin, vapaa tiedonvälitys, inhimillisen pääoman korkea taso sekä vähäinen korruptio.

Lähi-idällä suuri vaikutus

Viime vuoteen verrattuna maailmanrauha on heikentynyt hieman, tutkimuslaitos toteaa. Tutkituista maista 81 muuttui parempaan suuntaan, 79 huonompaan.

Lähi-idän maissa, varsinkin Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa on kauan jatkuneet sodat levittävät vaaraa ja epävakautta laajalti. Sotatoimien lisäksi huolenaihetta tuottavat mm. terrorismi ja pakolaisuus.

On kuitenkin huomattava, että jos Lähi-itä erotetaan pois tutkimuksesta, maailma on muuttunut rauhallisempaan suuntaan, sanoo IEP:n perustaja Steve Killelea brittiläiselle Independent-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2015 kuoli sotakentillä yhteensä 112 000 ihmistä, mikä oli suurin määrä 20 vuoteen. Kuolemantapauksista kuitenkin 75 prosenttia tapahtui kolmessa edellämainitussa maassa. Ne sijoittuvatkin yhdessä Etelä-Sudanin kanssa tutkimuksen hännille.

Euroopan maista vain Venäjä ja Ukraina luokitellaan vertailun alimpaan kategoriaan, eli rauhantila on hyvin alhainen.

Edellisiin tutkimuksiin verrattuna muutamien maiden tilanne on muuttunut olennaisesti. Positiivinen esimerkki on Portugali, joka nousi kärkikymmenikköön saatuaan suurten ongelmien jälkeen taloutensa kohtalaiseen kuntoon.

Aiemmin melko rauhallisen Brasilian sijoitus heikkeni, kun maan talous joutui sekasortoon laman ja korruptiopaljastusten takia.

9.6. klo 6.00 Uutista korjattu: Lisätty, että rauhantila on hyvin alhainen Euroopan maista myös Ukrainassa.