1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Video: Sähköankerias voi nousta vedestä ja tappaa hevosen sähköiskulla

Kuuluisa luonnontieteilijä havaitsi yli 200 vuotta sitten, kuinka mutalammikossa olleet sähköankeriaat tappoivat hevosia Amazonilla. Tuore tutkimus vahvistaa biologin havainnon.

Uutisvideot: Sähköankerias voi tappaa hevosen sähköiskulla
Uutisvideot: Sähköankerias voi tappaa hevosen sähköiskulla

Yhdysvalloissa Vanderbiltin yliopistossa tehdyt kokeet todistavat oikeaksi biologi-tutkimusmatkailija Alexander von Humboldtin yli 200 vuotta vanhan kuvauksen, jonka mukaan sähköankeriaat voivat hypätä vedestä ja tappaa hevosen sähköiskulla.

Von Humboldt havainnoi Etelä-Amerikassa Amazonin kenttämatkallaan vuonna 1800, kuinka sähköankeriaat nousivat vedestä ja antoivat hevosille niin kovia sähköiskuja, että eläimet kuolivat.

Tämän kyseisen kenttämatkan jälkeen ilmiöstä ei ole raportoitu muita havaintoja, eikä asiasta ole tehty aiemmin tieteellistä tutkimusta.

Monet uskoivat jo, että kuuluisa luonnontieteilijä oli saattanut keksiä koko tarinan hevosia tappavista sähköankeriaista.

– Kun luin ensimmäisen kerran von Humboldtin tarinan, niin pidin sitä täysin outona, sanoo biologian professori Ken Catania Vanderbiltin yliopistosta.

– Miksi ankeriaat hyökkäisivät hevosten kimppuun paikalta poistumisen sijaan?, hän kysyy.

Piirros kuvaa tilannetta, jossa sähköankeriaat hyökkäävät vedestä hevosten kimppuun. Kuva: Reuters / Vanderbilt University

Otus puolustaa itseään sähköiskuilla

Catanian mukaan vastaus on, että sähköankeriaat iskivät hevosten kimppuun, koska ne tunsivat itsensä uhatuiksi ja nurkkaan ajetuiksi.

Tutkimuksen mukaan sähköankeriaat luultavasti käyttävät sähköhyökkäystä itsensä puolustamiseen Amazonin kuivan kauden aikana. Silloin ne voivat jäädä jumiin pieniin lammikoihin, joissa ne ovat vaarassa joutua petojen saaliiksi.

Professori Catanian mukaan heidän tekemänsä kokeet paljastivat, että hyppäävät sähköankeriaat ovat paljon pelottavampia kuin von Humboldt aikoinaan ymmärsi.

Sähköankerias antaa sähköiskun leukansa lähellä olevasta kohdasta. Otuksen ollessa veden pinnan alla sähköimpulssien voima levittyy veteen, mikä saa kohteen jähmettymään shokkitilaan, Catania selittää.

Kun ankerias iskee veden pinnan yläpuolella, niin kohteeseen osuva sähköisku voimistuu.

Sähköankeriaasta virtaa LED-lamppuihin

Havainnollistaakseen efektiä tutkijat päällystivät muovisen käsivarren ja krokotiilin pään sähköä johtavalla metallilla ja LED-valoilla, jotka syttyivät kirkkaasti sähköankeriaan hyökkäyksen tuottamasta jännitteestä.

– Kun näette LED-valojen syttyvän, niin kuvitelkaa ne stimuloitavina kipuhermojen hermopäätteinä. Se antaa kuvan siitä, kuinka tehokkaita tällaiset hyökkäykset voivat olla.

Catanian tutkimuksen tulokset julkaistiin tällä viikolla arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.