Tuulivoimakritiikki toi kirjoituskoneella tehdyn uhkauskirjeen – Poliisi: Kuntapäättäjän siedettävä tavista enemmän mutta ei pelättävä

Kuntapäättäjiltä vaaditaan aika ajoin sitkeää nahkaa uhkailun ja häirinnän takia. Vaikka laki odottaa päättäjän sietävän tavallista kansalaista enemmän, poliisi neuvoo ottamaan yhteyttä heti, jos pienikin pelko herää. Toholampilainen kuntapäättäjä vei poliisille kirjoituskoneella kirjoitetun uhkauskirjeen.

Kotimaa
Tuulimylly aurinkoista taivasta vasten
Laura Valta / Yle

Reilun 3 000 asukkaan keskipohjalaiskunnassa, Toholammilla, kunnanhallituksen keskustalainen varapuheenjohtaja Marja Hylkilä joutui uhkailun kohteeksi tuulivoimakriittisyytensä takia. Hylkilä kyseenalaisti kuntaan suunnitellun tuulivoimapuiston rakentamisen ja jätti miehensä kanssa asiasta muistutuksia.

– Sain puoli vuotta sitten kirjoituskoneella kirjoitetun kirjeen, jossa uhattiin, että pitkä poliittinen urani loppuu tähän. Myös henkeäni ja terveyttäni uhkailtiin, Hylkilä kertoo.

Poliisi totesi kielikuvin kirjoitetusta kirjeestä, että tunnusmerkit täyttyvät, asiaa voidaan lähteä tutkimaan luottamushenkilön henkeen kohdistuvana uhkana.

Hylkilä ei halunnut tutkintaa, mutta halusi kirjeen jäävän poliisille mahdollisten lisäuhkausten takia.

– Olisihan sitä voitu lähteä tutkimaan, kun kirjeen kuori oli vielä kirjoitettu käsin. Mutta en halunnut. Olen niin paljon kokenut ja maailmaa nähnyt, että ajattelin, että tämä on yhden ihmisen tai tahon ilmaus, ei laajempi. Minulla on omat arveluni, kuka kirjeen takana saattaaolla, Hylkilä sanoo.

Sain puoli vuotta sitten kirjoituskoneella kirjoitetun kirjeen, jossa uhattiin, että pitkä poliittinen urani loppuu tähän. Myös henkeäni ja terveyttäni uhkailtiin.

Marja Hylkilä, Toholampi

Uhkailu jäi yhteen kirjeeseen. Se ei myöskään ole jatkunut, vaikka Hylkilä toi asian julki jonkin aikaa sitten valtuustossa ja maakunta- ja paikallislehden yleisönosastolla.

Pitkällä uralla ensimmäinen uhkaus

Marja Hylkilä ei tiedä, miksi kirje tuli juuri silloin, kun tuli.

– En muista sanoneeni juuri silloin mitään erilaista, jota en ollut jo aikaisemmin sanonut. Enkä ollut missään julkisessa esittelytilaisuudessa, en vaikka tuulivoimafirma yritti monta kertaa saada minua mukaan esimerkiksi heidän esittelyihinsä.

Hylkilä on ollut kunnallispolitiikassa mukana 1980-luvulta asti, eikä häntä ole koskaan aikaisemmin uhkailtu.

– Kateutta on ollut ja somessahan yleensäkin nykyään kirjoitetaan päättäjistä kaikenlaista. Tällaista uhkailua ei ole ennen tapahtunut. Aika erikoinen juttu. Ei tällaista pitäisi tämän kokoisessa kunnassa, eikä muissakaan joutua kokemaan. Kyllä päättäjien pitäisi saada tehdä työnsä rauhassa, Hylkilä sanoo.

Marja Hylkilän mukaan hän ei ole ollut ainoa, joka on joutunut uhkauksen kohteeksi tuulivoimakriittisyytensä takia.

– Muutamia oli tultu uhkailemaan ihan kotiin saakka. Mietinkin, että miksi minulle tuli kirje, eikö meille uskallettu tulla kotiin asti uhkailemaan.

Poliisi: Ota yhteyttä heti, kun siltä tuntuu

Kunnianloukkauksen tunnusmerkistössä mainitaan, että puhuttaessa vihjailuista ja valheellisen tiedon levittämisestä, päättävässä ja näkyvässä asemassa olevan henkilön täytyy sietää enemmän kuin tavallisen kansalaisen.

– Liian pitkälle pinnaa ei kannata kuitenkaan venyttää. Poliisiin saa ottaa yhteyttä heti, kun itsestä siltä tuntuu – jos vähänkään tuntee pelkoa, sanoo ylikomisario ja Pohjanmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja ja viranomaistahojen uhkayhdyshenkilö, Erkki Kerola.

Uhkailua kokenut tavallinen kansalainen ottaa Kerolan mukaan huomattavasti kuntapäättäjää ja virkamiestä herkemmin yhteyttä. Hänen mukaansa korkein kynnys rikosilmoituksen tekemiseen on poliisilla, joka joutuu arjessaan kokemaan myös tappouhkauksia.

Uhkauksia ja häirintää kokeneen ei tarvitse itse pähkäillä, onko esimerkiksi kunniaa loukattu.

Ylilyönnit tapahtuvat yleensä sosiaalisessa mediassa. Jo pelkkä poliisin yhteydenotto saattaa lopettaa tilanteen. 

Erkki Kerola, ylikomisario

– Tilanne katsotaan poliisin kanssa yhdessä ja arvioidaan, tuleeko tutkinta. Esitutkinnassa nimikkeinä ovat yleensä kunnianloukkaus, törkeä kunnian loukkaus, perättömän tiedon levittäminen julkisia kanavia myöten tai vainoaminen.

Poliisin olisi hyvä tietää

Ylikomisario Erkki Kerola muistuttaa, että uhkailuilmoituksen ei aina välttämättä tarvitse johtaa oikeusprosessiin asti. Tärkeää on, että häirintä ja uhkailu tulevat poliisin kirjoihin. Jos tilanne jatkuu, on hyödyllistä tietää aikaisempia taustoja.

– Ylilyönnit tapahtuvat yleensä sosiaalisessa mediassa. Jo pelkkä poliisin yhteydenotto saattaa lopettaa tilanteen. Moni tavallinen ihminen rauhoittuu kummasti, kun poliisi tulee kysymään, että mitäs tuli somessa kirjoitettua...

Kynnys sanoista tekoihin on Kerolan mukaan onneksi edelleen korkealla, mutta koskaan ei voi tietää, onko uhkailija tosissaan vai ei.

– Ei valitettavasti voi. Poliisilla on olemassa uhka-arvioon työkaluja, esimerkiksi profilointiin liittyviä, joilla yritetään selvittää, kuinka vakavasti otettavasta uhasta milloinkin on kyse.