STM: Terveyspalveluiden yhtiöittäminen ei välttämättä takaa päivystystoiminnan jatkoa Kouvolassa

Kouvola harkitsee sosiaali- ja terveyspalveluyhtiön perustamista yhdessä yksityissektorin yrityksen kanssa. Tarkoituksena on turvata erikoissairaanhoidon ja päivystyksen säilyminen Kouvolassa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yhtiön perustaminen ei välttämättä vaikuttaisi asiaan.

Kouvola
Sairaanhoitaja tarkastelee potilaan tiputuspulloa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kouvola pohtii mahdollisuutta järjestää erikoissairaanhoidon ja päivystyksen palveluita yhdessä yksityisen yrityksen kanssa. Harkinnassa on malli, jossa palveluita varten perustettaisiin yhtiö, jonka omistaisivat kunta ja yksityinen yhtiö.

Suunnitelma on tosin vielä alkutekijöissään. Kaupunginhallituksen on määrä kokoontua ensi viikolla päättämään, jatketaanko vaihtoehdon selvittelyä.

Yksityinen terveys- ja sosiaalipalvelutuottaja Pihlajalinna on jo ilmoittanut halustaan osallistua sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutukseen, jos kaupunki päättää edetä asiassa. Pihlajalinna saattaisi myös osallistua Ratamo-keskuksen rahoittamiseen.

STM: Erityisluvan tarve riippuu toiminnan luonteesta

Kouvolan suunnitelmien taustalla on hallituksen toukokuinen päivystysasetusluonnos. Asetuksen mukaan kaupunkiin ei jäisi ympärivuorokautista päivystystä, ellei Kouvola saisi toiminnan jatkamiselle erityislupaa sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM). Ilman erityislupaa myös leikkaustoiminta olisi loppumassa Kouvolassa. Asetus on parhaillaan lausuntokierroksella. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta alkaen.

Yhteisyritysjärjestelyllä Kouvolan saattaisi olla mahdollista jatkaa päivystystä ilman STM:n erityislupaa. Asiasta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole täyttä varmuutta kunnassa tai ministeriössä. Hallitusneuvos Anne Koskelan mukaan päivystykseen tarvittavan erityisluvan tarve riippuu yhteisyrityksen toiminnan ja rahoituksen yksityiskohdista. Koskela ei saatavilla olevilla tiedoilla osaa sanoa, minkälainen tulkinta Kouvolan tapauksessa tehtäisiin.

STM:n tulkintaan voisivat vaikuttaa esimerkiksi tulevan yhtiön omistussuhteet sekä se, kuinka paljon yhtiö tuottaisi kunnan järjestämisvastuun piiriin kuuluvia palveluita. Kummastakaan asiasta ei Kouvolassa ole vielä linjausta. Näyttää esimerkiksi olevan vielä täysin auki, kuinka suuren prosentin Kouvola yhtiöstä mahdollisesti omistaisi. Kouvolan vs. terveysjohtaja Kari Kristeri korostaa, että asia selvitetään perin pohjin, jos kaupunki päättää jatkaa asian selvitystyötä.

Larikka ja Nyberg jatkoselvittelyn kannalla, Tähtinen ei

Kouvolan kaupunginhallituksen johdossa selvitystyön jatkamiseen suhtaudutaan ristiriitaisesti. Puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) mukaan asian tutkimista on syytä jatkaa, mikäli valtiovalta ei muuta kantaansa päivystyksen järjestämisessä.

Varapuheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) on myös sitä mieltä, että asiaa tulisi selvittää tarkemmin. Hän epäilee, että ministeriön lupatulkintaan saattaa vaikuttaa se, omistaako kaupunki yhtiöstä enemmistöosan vai ei.

Toinen varapuheenjohtaja Anssi Tähtinen (muut) ei sen sijaan ole lämmennyt ehdotukselle, joka hänen mukaansa tulee myöhässä. Tähtinen on sitä mieltä, että terveysasioissa olisi järkevämpää keskittyä maakunnallisen työnjaon ja yhteisen inveistointisuunnitelman tekemiseen. Tähtinen uskoo, että maakunnallista yhteistyötä tiivistämällä sosiaali- ja terveysministeriökin suhtautuisi Kymenlaaksosta tuleviin ehdotuksiin suopeammin.

Yhtiöittämisselvitys tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina.

Kouvolan selvityssuunnitelmista kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).