"Pahinta olisi, jos ruoka-auto juuttuisi ruuhkaan ja suunnistajat odottaisivat nälissään" – 33 000 ruoka-annosta kuljetetaan minuuttiaikataululla Jukolan viestiin

Ruoka valmistetaan Lappeenrannan keskustan laitoskeittiöissä ja kuljetetaan kolmella kuorma-autolla 20 kilometrin päähän kisakylään. Ravintolapäällikön mukaan kaikki on mietitty tarkkaan, mutta esimerkiksi sähkökatko tai liikennejumi voi pistää kaiken uusiksi.

urheilu
Tyhjä ravintola
Jukolan ravintolapalvelut varautuvat palvelemaan jopa 50 000 asiakasta.Yle Lappeenranta

Suunnistuksen suurtapahtuma Jukolan viesti kilpaillaan 18–19. kesäkuuta Lappeenrannassa. Viikonlopun aikana alueelle odotetaan 50 000 ihmistä.

Ruokahuolto on ratkaisevassa asemassa tällaisessa urheilutapahtumassa. Sen tärkeydestä kertoo jo suunnitteluun käytetty aika: 2,5 vuotta.

Tämänvuotisen tapahtuman ruokahuollon suurin haaste on kuljetukset. Noin 33 000 ruoka-annosta valmistetaan Lappeenrannan keskustassa kolmessa aluekeittiössä, josta ne kuljetaan noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaan kisakeskukseen Raippoon.

Ammattilaiset valmistavat ruuan

Metsän keskellä olevaan kisakeskukseen ei rakennettu suurta keittiötä.

– Nyt riski liittyy kuljetuksiin, mutta sen sijaan keittiöt ovat ammattilaiskeittiöitä ja siellä työskentelee alan ammattilaiset, avaa Lappeen Jukolan ravintolapäällikkö Elina Särmälä.

Elina Särmälä työskentelee ruokapalvelujohtajana Saimaan Tukipalvelut Oy:ssä, josta Jukolan ruuat ostetaan. Särmälän lisäksi moni muukin hänen kollegoistaan on talkoohengessä mukana tapahtumassa.

Särmälä on onnellinen ammattilaistiimistään, sillä tapahtuman ruokahuollon haastaminen on heillekin haastavaa.

– Pahin kauhuskenaario olisi, että ruoka-auto juuttuisi liikenneruuhkaan ja suunnistajat odottelisivat nälissään ruokaa.

Ihmisten nälkää voi ennustaa

Ruokatiimi on tutustunut tarkasti kahteen edelliseen Jukolan viestiin. Heillä on tarkkaan tiedossa, milloin ja mitä ihmiset tapahtumassa keskimäärin syövät. Tähänkin liittyy kuitenkin riski.

Entä jos ihmiset eivät toimikaan, kuten aiempina vuosina?

Elina Särmälä

– Ikinä ei voi ennustaa täysin varmasti. Entä jos ihmiset eivät toimikaan, kuten aiempina vuosina? Tiedossamme on kuitenkin suurimmat ruokapiikit, esimerkiksi yksi ajoittuu Venlojen viestin alkuun.

Talkoolaisia ruokahuollossa on 300. Ammattilaiset valmistavat ruuan ja se kuljetetaan tarkan minuuttiaikataulun mukaisesti kisapaikalle.

Kevyiden kuorma-autojen matka kestää arvion mukaan 30–40 minuuttia, elleivät kisapaikalle vievät tiet ruuhkaudu.

Sää vaikuttaa menekkiin

Ravintolapäällikkö Elina Särmälän mukaan sää tuo omat haasteensa ruokahuollolle.

– Jos on lämmintä, menee paljon jäätelöä ja virvoitusjuomia ja ihmiset lykkäävät ruokailua. Kylmällä säällä jäätelöt jäävät käsiin, Särmälä kertoo.

Lämpimän ruuan on pysyttävä yli 60 asteisena ja sitä saa tarjoilla maksimissaan neljän tunnin ajan valmistumisesta.

Lappeen Jukolan erikoisuutena kisaravintolassa tarjotaan muun muassa karjalanpaistia muusilla. Sen lisäksi kilpailijoille ja kisavieraille on tarjolla kolmenlaista pastaruokaa ja kanakeittoa.

– Urheilijat haluavat helposti sulavaa hiilihydraattipitouista ruokaa. Puuroa on tarjolla koko ajan.

Lappeen Jukola juostaan Lappeenrannan Raipossa 18.–19.6.2016.