Hukkatilat käyttöön – neljästä ravintolasta tuli kaupunkiviljelijöitä Tampereella

Kattokasvihuone, kattoviljely, seinäviljely, sisäpihan terassi - kesän lopulla neljän tamperelaisen fine dining ravintolan asiakkaat saavat maistella osin kaupungissa kasvatettua ruokaa. Ravintolat ovat toteuttamassa viljelykokeita tiloissaan tai niiden läheisyydessä.

Kotimaa
Työntekijöitä häärii Tampere-talon katolla olevan kasvihuoneen vieressä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampere-talon katolla alkaa vihertää kunnolla tänä kesänä. Rakennuksen remonttien myötä katolle vapautui tilaa ja sinne on rakennettu keittiöpäällikkö Juhana Paturin pitkäaikainen unelma, kasvihuone.

– Lähi- ja luomuruoka on lähellä sydäntä ja nyt pystytään tarjoamaan todellista lähiruokaa suoraan Tampere-talon katolta.

Kesäkuisena päivänä katolla on aika tohina. Ruukkuihin ja isoihin laatikoihin laitetaan multaa ja istutetaan syötäviä kukkia, yrttejä ja muita kasveja, esittelee Paturi.

– Ideana on, että meillä on mahdollisimman paljon syötäviä kukkia ja muita kasveja. Näin pystymme tarjoamaan näyttäviä vateja, missä koristeena ovat omat kukat. Oransseja krassin kukkia, samettikukkia ja muita syötäviä kukkia.

Työntekijä kaataa multaa istutuslaatikkoon.
Tänä kesänä testataan, mitkä kasvit viihtyvät katolla tuulessa ja auringossaPetri Aaltonen / Yle

Paturin mukaan aurinkoisella ja tuulisella katolla viljellään myös monenlaisia yrttejä, munakoisoa, tomaatteja ja kurkkua.

Berthan yrtit kasvavat terassilla

Monet pirkanmaalaiset ravintolat kasvattavat itse osan tarjoamistaan raaka-aineista kaupungissa.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan viljelyalue on sisäpihalle rakennetulla terassilla ja siellä kasvatetaan pääasiassa lehtivihanneksia, yrttejä, koristekukkia ja esimerkiksi versoina käytettävää valkosipulia, kertoo ravintolayrittäjä Pekka Salmela, joka toimii Berthassa myös kokkina ja keittiömestarina.

– Tuotevalikoimaa on rakennettu sillä ajatuksella, että viljellään semmoisia, jotka ovat parhaimmillaan juuri poimittuna. Toisaalta herkästi nahistuvia kasveja, toisaalta sellaisia, joita on vaikea tilata mistään. Perunat ja lantut hankitaan edelleen viljelijöiltä.

Pekka Salmela poimii ruokakasveja kerrostalon sisäpihalla.
Pekka Salmela yrttejä keräämässä Berthan terassillaPetri Aaltonen / Yle

Salmelan mukaan satoa on jo kerätty asiakkaiden annoksiin, lautasilta löytyy mm. esikasvatettua krassia ja lehtikaalin lehtiä.

– Satokausi on parhaimmillaan heinä-elokuussa, jolloin saadaan esimerkiksi itse viljeltyä lehtimangoldia.

Ravintolan oma kasviviljelmä tuo lisätyötä henkilökunnalle, mutta Pekka Salmelan mielestä siitä tulee myös runsaasti lisäarvoa.

– Kun viedään annoksia pöytään, voidaan kertoa, että ne ovat tuosta meidän omasta puutarhasta. Ja yleensäkin ainoa kilpailuvaltti ravintolalle on vaivannäkö. Me tehdään se, mitä asiakkaat eivät välttämättä kotona jaksaisi tehdä.

Ravintolat kaupunkiviljelijöinä

Tampereella on lähdetty selvittämään kaupunkiviljelyn taloudellisia toimintaedellytyksiä. Tampereen ammattikorkeakoulun ja Käymäläseura Huussi ry:n KIVIREKI -hankkeessa kehitetään uusia viljelyratkaisuja erilaisiin urbaaneihin tiloihin, kartoitetaan kaupunkiviljelylle soveltuvia tiloja sekä kehitetään liiketoimintamahdollisuuksia kaupungissa tapahtuvan viljelyn ympärille.

Ravinteli Berthan kaupunkiviljelmät kerrostalon sisäpihalla.
Sisäpihan hukkatilan voi ottaa hyötykäyttöön - näin tehtiin Ravinteli BerthassaPetri Aaltonen / Yle

Mukaan on lähtenyt neljä tamperelaista fine dining ravintolaa, jotka kokeilevat viljelyä omissa tiloissaan tai niiden läheisyydessä. Kesän lopulla Ravintola C:n, Ravinteli Berthan, Tampere-talon ja Hella & Huoneen asiakkaat saavat nauttia osin kaupungissa kasvatettua ruokaa.

Käymäläseura Huussi ry:n mukaan Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa hankkeessa kokeilut tehdään ympäristöä kunnioittaen ja resursseja säästäen, sillä suljettu ravinnekierto on hankkeen keskeisiä tavoitteita. Kaupungissa tuotetaan erilaisia ravinteita, kuten biojätteitä ja ravinnerikasta pissaa, jotka tällä hetkellä päätyvät täysin väärään paikkaan.

Kaupunkiviljelyn suosio kasvussa

Kaupunkiviljely on tällä hetkellä muutenkin suosittua ja lähellä kasvatettu ruoka kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän.

Juuri poimittuja ruokakasveja rasiassa.
Vastapoimittuna parhaimmillaanAnne Savin / Yle

Kattopuutarhat ja muut kaupunkiviljelyn muodot, kuten viherseinät ja erilaiset ahtaiden paikkojen viljelyratkaisut ovat jo kehittyneet pitkälle eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Ruotsissa monet kaupunkilaiset viljelevät osittain oman ruokansa urbaanissa ympäristössä.

Pirkanmaalla nähdäänkin monia mahdollisuuksia kaupunkiviljelyyn esimerkiksi parvekkeilla, takapihoilla, viljelypalstoilla sekä siirtolapuutarhoissa.