"Mun isä ja äiti vihaavat sun isääsi" – Pakolaisten vastustajat ryöpyttivät valtuutettua, kuraa kipattiin myös perheen niskaan

Vastaanottokeskuksen perustaminen Vääksyyn viime talvena kuumensi tunteita 8 000 asukkaan Asikkalassa. Tulilinjalle joutui kuntalaisilta malttia perännyt valtuuston puheenjohtaja perheineen. Hän ei ole ainoa uhkailun kohteeksi joutunut.

Kotimaa
Tuomo Riihilahti kotonaan Asikkalassa.
Tuija Veirto / Yle

AsikkalaHotelli Tallukkaan pikavauhtia loppuvuodesta 2015 perustettu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus herätti runsaasti vastusta jo valmisteluvaiheessa.

– Tiedotustilaisuudessa oli vihamielinen tunnelma. Ei siellä tervehdyksiä tullut, valtuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.) sanoo.

Tallukkaan takamaastosta johtavat portaat rikottiin useampaan otteeseen ja vastaanottokeskuksen tiloihin tehtiin tuhopolton yritys.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja antoi siinä yhteydessä asemansa puolesta haastatteluja ja julkaisi yleisönosastokirjoituksen, jossa toivoi malttia asikkalalaisilta. Sen seurauksena Riihilahti joutui sosiaalisessa mediassa nimittelyjen ja uhkailun kohteeksi.

– Fyysisen uhan kohteeksi en joutunut, se oli enemmän henkistä. Kaikkea en itse lukenut, mutta siellä oli sellaista, että Riihilahtea ollaan viemässä kohta saunan taakse ja vastaavaa.

Myös perhe sai osansa.

Sen jälkeen hän sai kuulla, että 'mun isä ja äiti vihaavat sun isääsi'. 

Tuomo Riihilahti

– Alakouluikäisen lapseni koulukaveri oli tiedustellut isän nimeä. Sen jälkeen hän sai kuulla, että 'mun isä ja äiti vihaavat sun isääsi'.

Yhden haastattelun jälkeen valtuuston puheenjohtajan Facebook-tilille tuli päivitys, jossa solvausten ohella tämän toivottiin jäävän pimeässä mutavyöryn alle.

– Siitä otin kuvakaappauksen ja kysyin neuvoja tutulta poliisilta, Riihilahti toteaa.

Riihilahden tapaus ei ole ainoa laatuaan. Selvityksen mukaan joka neljäs kuntapäättäjä tai hänen läheisensä on joutunut uhkailun tai häirinnän kohteeksi tämän valtuustokauden aikana.

Puoluetaustakin vaikutti?

Pian Asikkalan jättävä kunnanjohtaja Juri Nieminen profiloitui vastaanottokeskuksen vastustajaksi ja kritistoi jyrkästi kunnan poliittisia päättäjiä, erityisesti kokoomusta

Se lisäsi jo aiemmin syntynyttä epäluottamusta päätöksentekijöiden ja Niemisen välille, ja johti lopulta kunnanjohtajan eroon virastaan.

– En ollut neuvottelemassa sopimusta, eivätkä asiat suoranaisesti ole yksi yhteen, mutta ajoittuvat kaikki siihen puolen vuoden sisälle, Riihilahti sanoo.

Tiedän olevani suorapuheinen ja persoonani varmaan ärsyttää joitakin, mutta uhkailun kohteeksi en ole aiemmin joutunut.

Tuomo Riihilahti

Hän kertoo pohtineensa syitä siihen, miksi tilanne kärjistyi Asikkalassa uhkailujen asteelle.

– Kuntapäättäjänä joutuu kokemaan kaikenlaista. Tiedän olevani suorapuheinen ja persoonani varmaan ärsyttää joitakin, mutta uhkailun kohteeksi en ole aiemmin joutunut.

Hän uskoo, että myös puoluetausta on vaikuttanut.

– Siihen liittyi myös politikointia sikäli, että [sisäministeriön alainen] Migri päättää vastaanottokeskuksista ja meillä on sisäministerin kanssa sama [kokoomuslainen] tausta. On helppo osoittaa sormella [paikallista] nokkamiestä, joka on eniten äänessä.

Historiassa ihmisiä kivitettiin torilla, nyt somessa

Riihilahden mukaan sosiaalinen media lietsoo helposti kritiikittömään toimintaan verkossa.

– Ihmiset toimivat ja purkavat tunteitaan harkitsemattomasti kotikoneelta. Keskusteluihin osallistutaan mihin vuorokauden aikaan ja millaisessa mielentilassa tahansa. Historiassa ihmisiä kivitettiin torilla, nyt kivi on helppo heittää sosiaalisessa mediassa.

Sittemmin tilanne Vääksyssä on rauhoittunut.

Ihmiset toimivat ja purkavat tunteitaan harkitsemattomasti kotikoneelta.

Tuomo Riihilahti

– Vastaanottokeskus toimii esimerkillisesti. Siellä on paljon lapsiperheitä, ja rinnakkaiselo on sujuvaa sekä rauhallista.

Riihilahti ei lopulta tehnyt uhkailuista rikosilmoitusta.

– Neuvon vastaavaan tilanteeseen joutuneita tekemään saman, minkä itse tein eli ottamaan kuvakaappauksen todisteeksi. Sen jälkeen voi harkita, onko aihetta rikosilmoitukseen. Ei kannata provosoitua eikä lähteä mukaan juupas–eipäs-väittelyyn, sillä se ei johda mihinkään.