Yleisölle lopullinen porttikielto Eiffel-tornin suunnittelijan majakkaan Merenkurkussa

Valassaarten majakka Merenkurkussa on aina herättänyt kiinnostusta siksi, että sillä on sama suunnittelija kuin Eiffel-tornilla. Majakan arkkitehtuuriin ei kuitenkaan pääse enää tutustumaan kuin ulkoa päin. Liikennevirasto ei aio avata majakkaa yleisölle, koska sen kunnostaminen turvalliseksi ei ole mahdollista.

Kotimaa
Valassaarten majakka
Valassaarten majakka on vanhempi kuin Eiffel-torni. Majakka on suosittu retkikohde.Anna Wikman / Yle

Valassaarten majakka Merenkurkussa on rakennettu vuonna 1886. 36 metriä korkean majakan rautaelementtirungossa on putkimainen ydin, jonka sisällä nousevat tornin huipulle kierreportaat. Putkea ympäröi kuuden pilarin ja niitä yhdistävien ristikoiden muodostama tukirakenne.

Omassa erikoisuudessaan se on tosi mielenkiintoinen kohde.

Jaakko Holma

Museoviraston mukaan rakennus on ainoa tämäntyyppisen majakka-arkkitehtuurin edustaja Suomessa.

– Omassa erikoisuudessaan se on tosi mielenkiintoinen kohde ja sitä pidetään meidän majakoiden yhtenä aivan avainkohteena, sanoo intendentti Jaakko Holma Museovirastosta.

Kunnostamisesta jouduttiin luopumaan

Valassaarten punainen maamerkki sijaitsee Merenkurkun maailmanperintöalueella ja se on aina herättänyt paljon kiinnostusta. Oman hohtonsa majakkaan on tuonut se, että sen on suunnitellut sama ranskalainen arkkitehtitoimisto, jonka käsialaa on myös Pariisin maamerkki Eiffel-torni.

Valassaarten majakka
Terhi Varjonen / Yle

Majakan omistaa Liikennevirasto. Majakka on edelleen toiminnassa ja rakenteellisesti kunnossa, mutta monien pettymykseksi se suljettiin yleisöltä vuonna 2013. Majakka ei läpäissyt Liikenneviraston tekemää turvallisuustarkastusta.

– Jos esimerkiksi joku vierailija loukkaantuisi tai saisi ylhäällä tornissa sairauskohtauksen, ei kuljettaminen alas onnistuisi paareilla mitenkään, selvittää tilannetta Liikenneviraston aluepäällikkö Keijo Jukuri.

Liikennevirasto aloitti vuonna 2014 kymmenen majakan kolmivuotisen kunnostusprojektin. Projektin tarkoituksena oli kunnostaa majakat vierailukuntoon korjaamalla turvallisuustarkastuksessa ilmenneet viat ja puutteet.

Myös Valassaarten majakka oli tarkoitus kunnostaa. Jukurin mukaan se osoittautui kuitenkin hankalaksi hankkeeksi ja siitä luovuttiin.

– Valassaarten majakan korjaaminen vierailukelpoiseksi osoittautui mahdottomaksi. Terästornista lähtien pitäisi kaikki panna uusiksi.

Liikennevirasto ei ole luopumassa majakasta

Vaikka Valassaarten majakkaa ei enää avata yleisölle, sen kulttuurihistoriallinen arvo tunnustetaan Liikennevirastossa. Majakasta on pidetty huolta. Se kunnostettiin ja maalattiin kymmenisen vuotta sitten.

Liikennevirasto on ilmoittanut olevansa valmis luopumaan osasta vanhoja majakoita. Valassaarten majakka ei ole myynnissä.

– Ei ole mitään suunnitelmia, että siitä luovuttaisiin ainakaan lähitulevaisuudessa, toteaa Keijo Jukuri.

Museovirastossa Valassaarten majakkaa pidetään ehdottomasti suojelemisen arvoisena. Majakka ja majakan henkilökunnan rakennukset muodostavat arvokkaan kokonaisuuden, joka kuvastaa majakanvartijoiden työyhteisöä ja elämää. Se, että majakalla ja Eiffel-tornilla on sama suunnittelija, on lisäksi mielenkiintoinen kuriositeetti.

Intendentti Jaakko Holman mukaan Valassaarten majakan kohtalosta ei tarvitse olla erityisen huolissaan ainakaan niin kauan, kun se on valtion omistuksessa. Museovirasto tekee yhteistyötä Liikenneviraston kanssa ja huolehtii siitä, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaat majakat säilytetään.

Valassaarten majakka
Majakkaa tukevat harusvaijerit on asennettu vuonna 1936.Anna Wikman / Yle

Lähde: Museovirasto / Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt