1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Veneilyliivi kelluttaa mutta voi luiskahtaa päältä – "Itse en sellaisia edes hankkisi"

Vain päälle puetut pelastusliivit voivat pelastaa hukkumiselta. Oikean kokoiset ja käyttötarkoitukseen sopivat liivit ovat useimmiten sellaisia, että niitä tulee käytettyä.

ilmiöt
Lapsia veneessä.
Sannimari Lehtilä / Yle

Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä perusvarusteita. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin (siirryt toiseen palveluun) mukaan veneilyonnettomuuksissa hukkuneilla vain murto-osalla on ollut asianmukaiset pelastusliivit päällä.

– Pelastusliivit ovat ainoa ja halvin henkivakuutus vesillä liikuttaessa, korostaa Kainuun Järvipelastajat ry:n pelastusaluksen päivystävä päällikkö Jukka Lukkari.

Mielestäni avoveneessä pitäisi olla aina liivit päällä liikuttaessa vesillä.

Jukka Lukkari

Kaikki veneilijät eivät ole vielä sisäistäneet pelastusliivien tarpeellisuutta, mutta parannustakin on tapahtunut.

– Nykypäivänä yhä enemmän ihmiset käyttävät liivejä, siinä mielessä tiedotus on mennyt eteenpäin. Esimerkiksi kalastajilla, uistelijoilla ja muilla vastaavilla on yleensä päällään kelluntatakit tai veneilyliivit. Ainoastaan pienissä soutuveneissä ei näy kaikissa olevan liivejä päällä, Lukkari kertoo havainnoistaan Kainuun vesillä.

"Ne kääntävät tajuttoman selkäasentoon kellumaan"

Kelluntavarusteita (siirryt toiseen palveluun) on monenlaisia ja ne tulisi aina valita käyttötarkoituksen mukaan, Lukkari sanoo. Rannan läheisyydessä käytetään aivan toisenlaisia liivejä kuin aavalla ulapalla

– Kelluntapukineet eli kelluntatakit, kelluntaliivit ja kelluntahaalarit on tarkoitettu uimataitoisille. Niiden noste on 50 newtonia. Sitten kun mennään parempiin, niin ruvetaan puhumaan jo 100 newtonin liiveistä, jotka ovat pelastusliivejä. Ne kääntävät tajuttoman selkäasentoon kellumaan, mitä pelkät kelluntapukineet eivät tee. Jos tajuton putoaa veteen yllään kelluntapukine, niin sitten varmasti hukkuu.

Kuvassa pelastusliivejä
Pelastusliivit tulisi valita aina käyttötarkoituksen mukaan.Kia-Frega Prepula / Yle

– 150 newtonin pelastusliivit ovat sitten yhä parempia. Lisäksi nykyisin muotiin tulleet paukkuliivit ovat todella hyviä. Niitä on hyvä pitää päällä ja ne täyttyvät automaattisesti veteen joutuessa. Myös ne kääntävät tajuttoman selälleen, Lukkari lisää.

Kaikista Suomessa myytävissä pelastusliiveissä ja kelluntapukineissa on oltava CE-merkintä. Merkintä takaa sen, että tuote on testattu ja täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset.

Pelastusliivien tulee olla sopivat

Pelastusliivejä hankittaessa tärkeintä on, että ne ovat oikean kokoiset, Kainuun Järvipelastajat ry:n pelastusaluksen päivystävä päällikkö Jukka Lukkari sanoo. Ne pitää osata myös pukea päälle oikein.

– Esimerkiksi lapselle pitää olla lasten koon liivit ja vauvoille vauvakoon liivit. Liiveissä on oltava haararemmi ja se pitää laittaa kiinni, koska muuten liivit nousevat pois päältä ihmisen joutuessa veteen. Haararemmin pitää olla myös oikein säädetty, se ei saa olla liian löysällä. Esimerkiksi kelluntaliiveissä ei ole aina haararemmiä, joten itse en sellaisia edes hankkisi.

Mies seisoo pelastusaluksen kannella.
Jukka Lukkari Kainuun Järvipelastajista ei hankkisi sellaisia liivejä, joissa ei ole haararemmiä. Lukkarin liiveissä niitä on kaksi.Tiia Korhonen / Yle

Lukkarin mukaan nykyiset liivit kuten paukkuliivit ovat aika huomaamattomia päällä, joten niitä tulee myös käytettyä.

– Kannattaa vähän miettiä etukäteen, kun alukseen hankkii liivejä. Välttämättä marketista ei kannata hakea niitä kaikkein halvimpia, juuri ja juuri säännökset täyttäviä liivejä. Kun pikkuisen satsaa, niin liivit ovat sellaiset, että niitä tulee varmasti pidettyä.

Kelluntavarusteet tulisi huoltaa, puhdistaa ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi paukkuliivit on Lukkarin mukaan huollettava kerran vuodessa.

Avoveneisiin liivipakko?

Kaikissa moottorilla varustetuissa veneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä on oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla koko ajan puettuna päälle.

Ne kääntävät tajuttoman selkäasentoon kellumaan, mitä pelkät kelluntapukineet eivät tee.

Jukka Lukkari

Jukka Lukkari Kainuun Järvipelastajat ry:stä tiukentaisi linjausta hieman.

– Mielestäni avoveneessä pitäisi olla aina liivit päällä liikuttaessa vesillä. Kokonaan katettuihin veneisiin en olisi vielä liivipakkoa vailla, mutta avoveneessä ainakin suosittelisin, että liivit olisivat aina päällä.

Onnettomuustilanteessa aikaa ei ole hukattavissa. Vain päälle puetut pelastusliivit voivat pelastaa hukkumiselta.

– Halpa henkivakuutus siis. Mutta niinhän sitä sanotaan, että puupäät ovat autuaita – he eivät huku, mutta montako puupäätä meistä oikeasti löytyy, Lukkari kysyy naurahtaen.

Lue seuraavaksi