16-vuotias avasi kesäksi museokahvilan ja pyöräyttää vaikka perinteiset kampanisut

Lapissa Tervolan kotiseutumuseon yhteydessä toimivassa kahvilassa saa taas vanhanaikaisia leipomuksia, vaikka tekijä edustaakin nuorisoa: 16-vuotias Santeri Körkkö työllistää kesäksi itsensä yrittäjänä.

Kotimaa
Santeri Körkkö on kesän ajan kahvilayrittäjä
Kati Siponmaa / Yle

Aamuvarhain Tervolan kotiseutumuseon kahvilan uunista tulvii kanelipullan tuoksu. Kotiseutumuseo on saanut parin vuoden tauon jälkeen kahvilayrittäjän kesän ajaksi.

Santeri Körkkö pyörittää kahvilaa muutamana päivänä viikossa kesän ajan. Yrittämisen mallin Körkkö on saanut kotoaan, mutta idea kahvilasta tuli hiljattain virinneen harrastuksen myötä.

– Leipomusinnostus tuli ensin. En oikeastaan yrittäjyyttä aluksi edes ajatellut, Körkkö kertoo.

Perinteisellä reseptillä tehtyjä kampanisuja
Santeri pyöräytti kampanisut museon reseptillä.Kati Siponmaa / Yle

Yrittäjyyteen oli helppo lähteä, kun apuna on paikallinen 4H-yhdistys.

– Se helpottaa, että ei tarvitse paperijuttuja tehdä läheskään niin paljon ja Y-tunnuksia ei tarvitse hommata.

Tervolan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Vuokila kehuu Körkköä hyvin omatoimiseksi nuoreksi yrittäjäksi. Se on helppo uskoa, kun katsoo pullataikinaa reippain ottein vaivaavaa nuorukaista.

Körkkö on paistanut myös esimerkiksi kampanisuja Tervolan kotiseutumuseon perinteisellä reseptillä.

Nuori yrittäjä näyttää nauttivan itsenäisyydestään.

– Kyllä se varmasti helpompi olisi mennä vain suoraan johonkin palkalliseen kesätyöhön, mutta tämmönen yrityshomma on paljon kiinnostavampaa, Körkkö hymyilee.