YK: Eritreassa kauhistuttavia ihmisoikeusrikoksia

YK:n tutkijat vaativat, että Eritrean johto on vietävä Kansainvälisen rikostuomioistuimeen vastaamaan valtavista ihmisoikeusloukkauksista. Eritrea on yksi suurimmista Eurooppaan suuntautuvan pakolaisuuden lähtömaista.

turvapaikanhakijat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

YK:n tutkijat ovat julkaisseet raportin Afrikan itäosassa sijaitsevan Eritrean ihmisoikeuksista. Raportin mukaan ihmisoikeuksia rikotaan laajasti ja järjestelmällisesti.

Ihmisiä kidutetaan, raiskataan ja murhataan. Eritreassa ihmiset saatetaan pakottaa päättymättömään varusmiespalveluun, mitä YK-tutkijat vertasivat orjuuttamiseen.Tähän "kansallispalveluun" on joutunut 300 00 – 400 000 ihmistä, YK arvioi.

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1991 ja maan johtoon nousi presidentti Isaias Afwerki. Hänen johdollaan maan hallitseva puolue ja armeija ovat vähitellen tiukentaneet otettaan.

Eritrean vapaa lehdistö on lakkautettu, poliittinen vastarinta tukahdutettu ja kansalaisten poliittiset oikeudet lakkautettu. Armeijan sotilaat ampuvat maasta pakenevia ihmisiä.

Sadat tuhannet eritralaiset ovat silti lähteneet pakosalle ja maa onkin yksi suurimmista Eurooppaan suuntautuvan pakolaisuuden lähtömaista. Viime vuonna Euroopasta haki turvapaikkaa yli 47 000 eritrealaista.

Tutkijoiden mukaan vastuussa maan ihmisoikeusrikoksista ovat poliittiset johtajat sekä asevoimien ylimmät upseerit. YK:n tulisikin nostaa heitä vastaan syyte Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ja asettaa Eritrealle pakotteita, tutkijat esittävät.

Eritreasta laadittiin raportti myös viime vuonna, jonka tulokset olivat samansuuntaiset. Uusi raportti kertoo, ettei maan tilanne ole parantunut.

YK:n tutkijat eivät päässeet Eritreaan. He kuitenkin keskustelivat ulkomaille sijoitettujen eritrealaisten diplomaattien kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP