Venäjän talouden jyrkkä alamäki jo ohi – turistit voivat taas löytää Suomeen

Venäjän talouden voimakas supistuminen on takana ja talous alkaa taas kasvaa, arvioi tutkimuspäällikkö IIkka Korhonen Suomen Pankista. Kasvua on jo näkyvissä joillakin teollisuudenaloilla.

Kuva: Yle

Suomen Pankissa nähdään jo toivoa, että Venäjän talous alkaa hiljalleen elpyä. Tutkimuspäällikkö Iikka Korhosen mukaan Venäjän talous on käännekohdassa. Hän valotti Venäjän talouden tilaa Suomen Pankin järjestämässä tilaisuudessa.

Venäjän talouden sukellus 2008-2009 oli erittäin syvä. Venäjän bruttokansantuote kutistui Korhosen mukaan huimat 10 prosenttia. Myös elpyminen oli nopeaa, noin neljässä vuodessa Venäjä oli takaisin vuoden 2008 huipputasolla. Vertailun vuoksi, Suomi ei ole vieläkään vuoden 2008 tasolla talouskasvussa BKT:lla mitaten.

Sopeutumista selittävät osaltaan muutokset öljyn hinnassa. Heinäkuussä 2008 hinta oli lähes 150 dollaria tynnyriltä, tammikuussa 2009 hinta oli jo vaipunut noin 30 dollariin. Parin kolmen vuoden päästä oltiin taas sadassa dollarissa. Nyt barrelihinta on jäänyt pidemmäksi aikaa alemmalle tasolle.

– Barrelihinta on nyt hieman yli 50 dollaria. Parissa vuodessa se saattaa asettua 60 dollariin, arvioi Suomen Pankin Korhonen.

Takaisin kasvuun lähikuukausina

Venäjällä teollisuustuotanto ei enää supistu. Venäläinen tuotanto on kilpailukykyistä monen tuontitavaran suhteen, kun rupla on heikentynyt.

Vähittäiskauppa sen sijaan on vielä laskussa, kotitaloudet ovat menettäneet ostovoimaansa noin 10 prosenttia puolentoista vuoden aikana. Venäläisten tulot, eli palkat ja eläkkeet, ovat laskeneet ostovoimaltaan ja kuluttajat ovat käyttäneet entistä enemmän rahaa lainojen maksuun.

Iikka Korhonen Kuva: Yle

Tehdasteollisuus on kuitenkin osittain elpymässä. ja ainakin talouden viime vuonna tapahtunut nopea lasku on takana.  

– Ehkä tässä lähikuukausina supistuminen pysähtyy, ja päästään takaisin kasvuun, arvioi Korhonen. 

Vaikka teollisuustuotannon eri aloilla kehitys on hyvin erilaista, kasvua tuovat sekä teollisuus että öljyn- ja kaasuntuotanto. Yritykset ja teollisuus ovat hyötyneet ruplan hinnan halpenemisesta. Venäjän rupla myös kelluu suhteessa muihin valuuttoihin, mikä on osaltaan auttanut talouden sopeutumista. 

– Ruplan hinnan voimakas heikentyminen on parantanut monen venäläisen yrityksen ja teollisuudenalan kilpailukykyä, sanoo Korhonen.

Kasvua alkaa näkyä Korhosen mukaan nimenomaan ulkomaisen teollisuuden kanssa kilpailevilla aloilla. Kemianteollisuus, lääketeollisuus, lannoitteet ja koneenrakennus ovat esimerkkejä kasvualoista. Oman osansa on tuonut myös öljy- ja kaasutuotannon kasvu. 

Korhonen on huolestunut lähivuosien kasvun kannalta kuitenkin siitä, milloin kiinteät investoinnit lähtevät kasvuun. Näin kun ei ole tapahtunut sitten vuoden 2012. Osittain investointien alhaisuutta viimeisen puolentoista vuoden aikana selittävät korkeat korot.  Kasvua investoinneissa on nähty kuitenkin öljyn ja kaasun tuotannossa.  

Venäläiset turistit saattavat löytää taas Suomeen

Heijastusvaikutuksia Suomeen ei Korhosen mukaan vielä ole nähtävissä, mutta jossain vaiheessa, kun rupla on taas vahvistunut, venäläisten turistien määrä Helsingissä, Lappeenrannassa ja Imatralla ei enää supistu. Voidaan pikemminkin toivoa, että turistit taas löytävät Suomeen.

Myös Suomen viennin supistuminen Venäjälle loppuu vähitellen, mikä on kytköksissä Venäjän ruplan arvon romahtamisen pysähtymiseen. Suomen vienti on viimeisen kolmen vuoden aikana supistunut yli 3 miljardia euroa.

– Vienti ei lähde voimakkaaseen kasvuun ennen kuin Venäjällä investoinnit alkavat elpyä. 

Venäjällä yksi talouden ongelmista on nimenomaan yritysten haluttomuus investoida, mikä alkoi jo 2012.

Venäjän EU:lle asettamat talouspakotteet ovat viennistä melko vaatimattomassa osassa, noin 280 miljoonaa euroa, vaikka yrityksille kyse on isosta asiasta.

Suomelle Venäjää huomattavasti tärkeämpiä vientimaita ovat Saksa ja Ruotsi, Venäjän osuus on enää noin 5 prosenttia.

Korhosen mukaan suomalaiset yritykset ovat  maailmanlaajuisesti katsottuna sijoittaneet Venäjälle hyvin. Suomi on 10 parhaan maan joukossa.

– Suomalaiset yritykset ovat menneet Venäjän markkinoille rohkeasti, ja monet ovat siellä menestyneetkin.