Poliittisesti kuumin kesäviikonloppu käynnistyy – puolueet vaihtavat puheenjohtajia ja lyövät lukkoon linjauksiaan, Yle näyttää suorana

Kokoomus, vasemmistoliitto ja RKP päättävät puolueen puheenjohtajasta. Myös keskusta ja perussuomalaiset ovat koolla. Työmarkkinapuolella huomion varastaa Metalliliitto.

politiikka
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo.
Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo yleisötapahtumassa Helsingin keskustassa 7. kesäkuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Tulevana viikonloppuna useimmat eduskuntapuolueet ja kaikki maan politiikan toimitukset ovat virittäneet koneistonsa äärimmilleen. Puheenjohtajia vaihtuu ja puolueet tekevät isoja ja kauaskantoisia päätöksiä. Myös Metalliliiton valtuustoa kannattaa seurata – sen käsissä on perjantaina kilpailukykysopimuksen kohtalo.

Ketkä kukittavat ja milloin?

Tänään perjantaina keskusta, perussuomalaiset, kokoomus, vasemmistoliitto ja RKP kokoontuvat eri puolille Suomea. Peräti kolmessa puolueessa valitaan viikonlopun aikana puheenjohtaja.

Kokoomuksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajavaali käydään lauantaina aamupäivällä Lappeenrannassa. Ehdolla tehtävään on istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, haastajinaan kansanedustaja Elina Lepomäki ja sisäministeri Petteri Orpo. Käytännössä ehdokkaat kisaavat myös valtiovarainministerin salkusta.

Vasemmistoliiton (siirryt toiseen palveluun) uusi puheenjohtaja on jo selvillä. Lauantaina puolen päivän aikoihin puolueen johtoon nousee jäsenäänestyksen voittanut kansanedustaja Li Andersson. Kilpakumppanit vetäytyivät kilvasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen jälkeen. Andersson seuraa tehtävässä Paavo Arhinmäkeä.

Viimeisenä uusi puheenjohtaja selviää RKP:n (siirryt toiseen palveluun) puoluepäivillä Turussa. Carl Haglund luopuu puheenjohtajan nuijasta sunnuntaina iltapäivällä. RKP:n puheenjohtajuudesta kisaavat kansanedustajat Anders Adlercreutz ja Anna-Maja Henriksson sekä puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman.

Seinäjoella keskustan (siirryt toiseen palveluun) kokouksessa ei kukiteta uutta puheenjohtajaa. Sen sijaan puolueen pitkäaikainen puoluesihteeri Timo Laaninen saa lauantai-iltana seuraajan. Tehtävää tavoittelevat Mari Kokko, Sami Kilpeläinen, Jouni Ovaska, Riikka Pirkkalainen ja Olli Riikonen. Sunnuntaina puolue nimeää puoluehallituksen esityksestä presidenttiehdokkaakseen tällä hetkellä eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimivan Matti Vanhasen.

Huomaa nämä puheet ja päätökset

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä pitää linjapuheensa lauantaina klo 10. Sipilä pyrkinee vakuuttamaan omalle väelleen, että käänne parempaan on tapahtumassa ja yhteiskuntasopimuksen tiellä kannattaa jatkaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini avaa perussuomalaisten (siirryt toiseen palveluun) puolueneuvoston Lahdessa. Kokouksessa suunnataan katse tuleviin kunta- ja maakuntavaaleihin.

Politiikan aktiiviseuraajille kiinnostavan uutisen tarjoaa perjantaina myös Metallin valtuusto (siirryt toiseen palveluun), jossa haetaan viimeistä hyväksyntää liittohallituksen jo kuittaamalle kilpailukykysopimukselle. Metallin vasta valittu valtuusto pääsee ensitöikseen sinetöimään koko kilpailukykysopimuksen kohtalon. Kokous pidetään Helsingissä perjantaina. Kokouksen jälkeisen tiedotustilaisuuden voi katsoa suorana Ylen verkkosivuilla ja Areenassa.

Ylen verkkosivuilta ja Areenasta voi seurata suorana puoluekokousten antia. Eri puolilla Suomea järjestettävien puoluekokousten tunnelmiin pääsee mukaan TV1:ssä jo perjantaina kello 20 ja 21.05 alkaen.

Launtaina suorana nähdään keskustan Juha Sipilän linjapuhe, kokoomuksen puoluejohtajaehdokkaiden esittely, valinta sekä uuden puheenjohtajan tiedotustilaisuus sekä Vasemmistoliiton puheenjohtajien valinta.

Lisäksi perussuomalaisten kokousta seurataan TV1:n erikoislähetyksessä lauantaina kello 18.15.

Sunnuntaina Ylen verkkosivuilta ja Areenasta voi katsoa kokoomuksen uuden puheenjohtajan linjapuheen, RKP:n puheenjohtajan valinnan sekä Vasemmistoliiton uuden puheenjohtajan linjapuheen.