Kokoomushaastajat puoluemittauksesta: Keskustelu puolueen linjasta siivittänyt lukuja

Ylen Taloustutkimuksella teettämän toukokuun kannatuskyselyn perusteella kokoomuksen aallonpohja näyttää jääneen taakse. Kannatus nousi edellisestä mittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä eikä ole enää kovin kaukana viime eduskuntavaalien lukemista.

politiikka
Alexander Stubb
Alexander StubbJarno Kuusinen / AOP

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei hötkyile kokoomuksen tuoreimmista kannatusluvuista. Puolue sai Ylen tuoreimmassa mittauksessa 17,7 prosentin kannatuksen, missä on nousua 0,7 prosenttiyksikköä.

– Kokoomuksen kannatus on ollut vakaa. Nyt ollaan menty eteenpäin, vähän parannettu, mutta tämä täytyy kaikki ansaita luottamuksen kautta. Olemme olleet vaikeassa poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa kaksi vuotta.

Stubbin mukaan Suomen kannattaisi nyt keskittyä työllisyys- ja kasvulukuihin.

– Kaikista tärkeintä Suomessa on nyt työllisyys ja kasvu, ja totta kai me pyrimme sitä parantamaan.

Sisäministeri, kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo uskoo, että puolueen nousevia lukuja on siivittänyt meneillään oleva puheenjohtajakilpa.

– Meillä on ollut erinomaisen hyviä keskusteluja kokoomuksen suunnasta.

Myös kansanedustaja, kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Elina Lepomäki katsoo, että käyty keskustelu kokoomuksen linjasta näkyy luvuissa.

– Pitää tietenkin huomata se, että edelleen ollaan eduskuntavaalikannatuksen alapuolella, ja tästä on vielä pitkä matka siihen, että meistä tulisi kirkkaasti Suomen suurin puolue.

Stubb, Orpo ja Lepomäki kisaavat ensi viikonloppuna kokoomuksen puheenjohtajan paikasta.

Ville Niinistö: Leikkauksia ei pidetä oikeana suuntana

Ylen mittauksessa vihreät nousi omaan ennätykseen, lähes 15 prosenttiin. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö uskoo, että vihreiden uudistusvaihtoehto on enemmän kansalaisten mieleen kuin leikkaukset.

– Hallitus on nyt leikannut heikompiosaisilta ja lasten koulutuksesta niin paljon, että en usko, että suomalaiset pitävät sitä oikeana suuntana.

Niinistö sanoo, että vihreät tavoittelee kuntavaaleissa Helsingin suurimman puolueen paikkaa.

– Kuntavaaleissa yksi tavoitteistamme on nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi ja osoittaa, että vihreät voi johtaa menestyksekkääksi Suomen talouskasvun veturia, pääkaupunkia, jossa rakennetaan tulevaisuutta ja luodaan työpaikkoja, ja sitä kautta osoittaa, että olemme tulevaisuuden puolue myös koko maahan.