Miksi Suomen huippusairaala käyttää yhä ikiaikaista 2G-puhelinverkkoa? HUS vastaa

HUSin Meilahden sairaalassa on ollut useiden viikkojen ajan ongelmia matkapuhelinverkkojen kanssa. Pahimmillaan ongelmat ovat johtaneet jopa vaaratilanteisiin. HUSin mukaan se aikoo uudistaa 2G-verkossa toimivat tuhannet puhelimensa, mutta nopeasti se ei käy.

Kotimaa
Magneettikuvauslaite meilahden klinikoilla.
Meilahden sairaalassa tehdään huippulaitteilla töitä, mutta puhelinverkon kanssa on ollut viime aikoina ongelmia.Kalevi Rytkölä / Yle

Suomen suurimman sairaalan ja vaativimpien leikkausten tyyssijan, Meilahden sairaalan puhelinverkko on ollut viime viikkoina ongelmissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vaihtoi matkapuhelinoperaattoria vastiikään lain vaatiman kilpailutuksen myötä. Elisa vaihtui Soneraan ja ongelmat alkoivat.

Pahimmillaan puhelinverkon kuuluvuusongelmat ovat johtaneet vaaratilanteisiin. Nyt HUSin johtaja-ylilääkäri Markku Mäkijärvi vakuuttaa, että pahin on takana ja kaikkien kriittisten pisteiden kuten Meilahden teho- ja leikkausosastojen ja päivystyksen sekä Töölön sairaalan vastaavien osastojen verkot toimivat taas.

Kyllä tässä on vähän veronmaksajankin asialla oltu.

Markku Mäkijärvi

– Tätä (varmistus)työtä on tehty tässä nyt kaksi viikkoa yötä päivää ja uusimman tiedon mukaan teknisesti kaikki alkaa olla kunnossa. Käyttö paljastaa tietenkin onko todellakin näin, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärven mukaan kilpailutuksessa pyrittiin nimenomaan varmistamaan, että vanhan tilalle saadaan uusi, toimiva verkko, mutta vaihdon vaikeus on yllättänyt sekä heidät että Soneran.

– Kyllä tässä on yllätytty kaikki, että tämä on näinkin haastavaa vaihtaa kännykkäoperaattoria, mutta nyt tämän päivän tiedon mukaan ongelmat on ratkaistu ja viimeisiä korjauksia tehdään täällä Meilahdessa.

Kivikautinen verkko ja vanhat puhelimet?

Mäkijärvi laskee, että HUSilla on 12 500 puhelinta ja niistä suuri osa toimii 2G-verkossa. Uudelta operaattorilta tilattiin verkko, jossa vanhatkin puhelimet toimivat, mutta toisin kävi. Nyt puhelimia on korvattu osin sekä 2- että 3G-verkoissa toimiviksi, mutta tuhansista puhelimista on tässä rytäkässä uusittu vain muutamia satoja.

– Nyt varmuustoimenpiteinä tietyissä kriittisissa pisteissä on vaihdettu puhelimet 3/2G-puhelimiksi ja näin saatiin toimintavarmuus niihinkin. Jatkossa varmasti harkitaan vanhimpien puhelinten uusimista, mutta sitä ei tähän hätään saatu niin isossa mittakaavassa tehtyä.

Mutta miksi Suomen suurin sairaala käyttää vanhaa 2G-verkkoa, kun tavallisella tallaajallakin on taskussaan 3- tai 4G?

– Kyllä tässä on vähän veronmaksajankin asialla oltu. Silloin kuin tämmöinen 2G-puhelin toimii, se on ollut täysin riittävä. Sillä on voinut soittaa ja lähettää viestejä, mutta silloin kun se ei toimi, ollaan ongelmissa, Mäkijärvi myöntää.

HUS siis lupailee puhelinten uusimista, mutta aikataulu on epäselvä.

– Kyllä varmasti jollain aikavälillä uusimme kaikki. Haluamme, että potilasturvallisuus on kaikissa oloissa kunnossa ja nyt on aika vaihtaa ne jollain aikavälillä uusiin.

Nämä ovat sellaisia asioita mitä silloin tällöin isoissa taloissa tapahtuu.

Markku Mäkijärvi

Kriisistä kriisiin avoimin kortein

HUSilla on ollut kevään aikana useita epämieluisia uutisia neulasekaannuksesta ilokaasua käyttäneisiin hoitajiin, joista toimimaton puhelinverkko on viimeisin.

Miten käy potilaiden luottamuksen hoidon laatuun ja turvallisuuteen, kun ikäviä tapauksia tulee useita peräjälkeen?

– Minun mielestäni meiltä saa turvallista hoitoa edelleen. Nämä ovat sellaisia asioita mitä silloin tällöin isoissa taloissa tapahtuu. HUS ei pane niitä maton alle vaan kerromme silloin kun kerrottavaa on. Ehkä se on vähän uutta kulttuuria Suomessa, toivottavasti muutkin lähtevät mukaan. Mutta asiat korjataan ja niistä kerrotaan.

Mobiiliverkon ongelmista jää seuraavalle kilpailutuskierroksellekin viestiä vietäväksi.

– Kyllä varmasti osataan kirjoittaa taas tarkempia ja parempia tarjouspyyntöjä ja toivottavasti sitä myötä saadaan myös parempia toimituksia.