1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Oikaisu: EU:n maantiekuljetusten sääntömuutokset vielä liikennevaliokunnassa

Yle Uutiset oikaisee keskiviikkona 8.6. julkaistua uutista maantiekuljetuksia koskevista muutoksista. Kuorma-autojen niin sanottua kabotaasi-liikennettä koskeva lakimuutos ei ole vielä valmistunut vaan käsittely on kesken eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

politiikka

Ylen uutisoinnissa maantiekuljetusten säädösten muuttaminen EU-käytäntöjen mukaiseksi oli sekoittunut Euroopan unionin sisällä lähetettyjä työntekijöitä koskevaan lakiin, joka on eri asia.

Liikenne- ja viestintävaliokunta käsittelee edelleen hallituksen esitystä maantiekuljetusten sääntöjen muuttamisesta.

Suomi on tarkentamassa kaupallisia tavarankuljetuksia koskevaa lainsäädäntöään. Suomi on poistamassa EU-asetusta tiukentavia määräyksiä.

Uusikaan lakimuutos ei liikenne- ja viestintäministeriön mukaan avaa tavarakuljetuksia täysin vapaalle kilpailulle.

Kansainvälisiä tiekuljetuksia koskeva EU-asetus sallii toisen valtion sisäisenä ajona kolme kuljetusta seitsemän päivän sisällä sen jälkeen kun kuorma-auto on kansainvälisen kuljetuksen vuoksi saapunut Suomeen. Vielä toistaiseksi Suomessa on voimassa tätä asetusta käytännössä tiukentavia määräyksiä.

Keskiviikkona 8.6. julkaistu alkuperäinen, virheellinen uutinen:

Eduskunta hyväksyi vapaat maantiekuljetukset

Kuorma-autoala katsoo lain heikentävän suomalaista kilpailukykyä.

Eduskunta on hyväksynyt lopullisesti uuden lain, joka sallii vapaan kilpailun EU:n sisäisissä maantiekuljetuksissa. Muiden EU-maiden kuljetusyritykset voivat sen ansiosta ajaa vapaasti Suomen teillä vaikka vuokratyövoiman työehdoin.

Oppositio on vastustanut EU-direktiiviin perustuvaa esitystä koska se katsoo suomalaisen kuljetusalan kärsivän vapaasta kilpailusta halpatyövoimaan perustuvien muiden EU-maiden yritysten kanssa. Pykälämuutokset lakiin hylättiin eduskunnan äänestyksissä perjantaina.

Lain lopullisessa toisessa käsittelyssä oppositio äänestytti eduskuntaa kahdesta lausumasta, joissa yritettiin vielä torpata hallituksen esitys. Ne kaatuivat kuitenkin selvin numeroin hallitusryhmien äänillä.

Lue seuraavaksi