Liikkuva nuorisotila menee sinne missä nuoretkin ovat

Oulu on saanut kesäksi Aseman Lapset ry:n ylläpitämän liikkuvan nuorisotilan eli Wauton. Vanha matkailuauto on siellä missä nuoretkin eli kesätapahtumissa, koulujen pihoilla ja rannoilla, mutta kiertää myös syrjäkylien nuorten luona.

nuoret
Jyväskylän nuorisopalvelujen Walkers-auto Veturitallien edessä.
Riikka Pennanen / Yle

Liikkuva nuorisotila eli Walkers-auto kiertää kesän Oulun alueella. Wautoksi nimetty entinen matkailuauto on kunnostettu kahdeksanpaikkaiseksi nuorisotilaksi ja se on tarkoitettu alle 18-vuotiaille nuorille.

Haluamme olla siellä missä nuoretkin ovat, esimerkiksi koulujen pihoilla, rannoilla ja erilaisissa tapahtumissa.

Perttu Kemppainen

Auto kiertää eri puolilla Suomea alueilla, joilla esimerkiksi kuntaliitokset ovat aiheuttaneet haasteita nuorisotyölle. Oulussa auto vierailee esimerkiksi liittymäkunnissa sekä vanhoissa lähiöissä nuorilta tulleiden toiveiden mukaan, kertoo Oulun Walkers-vastaava Perttu Kemppainen.

– Kesäksi Walkers-kahvilan toiminta perinteisesti hiljenee, joten haluamme olla siellä missä nuoretkin ovat, esimerkiksi koulujen pihoilla, rannoilla ja erilaisissa tapahtumissa.

Tarpeen mukaan paikkaa voidaan vaihtaa vaikka saman illan aikana. Nuoret voivat myös pyytää Wautoa haluamiinsa paikkoihin.

Salossa autolla saatiin estettyä nuorten häiriökäyttäytymistä

Wauto on Oulussa nyt ensimmäistä kertaa. Viime syksynä käyttöönotettu auto on kiertänyt Salossa, Jyväskylässä ja talvilomaviikoilla se oli sijoitettuna Rukalle. Esimerkiksi Salossa Walkers-auton ja poliisin yhteistyöllä saatiin erittäin hyviä tuloksia, kertoo valtakunnallinen Walker-vastaava Minna Lahtela Aseman Lapset ry:stä.

– Muutamista nuorten suosimista paikoista häiriökäyttäytymiset saatiin käytännössä loppumaan kokonaan, kun läsnä oli myös aikuisia.

Toimintaan tarvitaan vapaaehtoisia ja rahaa

Muutamista nuorten suosimista paikoista häiriökäyttäytymiset saatiin loppumaan, kun läsnä oli myös aikuisia.

Minna Lahtela

Oulussa Wautolla työskentelevät paikallisen Walkersin työntekijät ja vapaaehtoiset. Hallituskadun Walkers-kohtaamispaikka on kesän ajan suljettuna. Tavoitteena on, että autolla olisi aina vähintään kolme aikuista. Oulussa Walkersilla on vain yksi palkattu työntekijä, joten auton toiminta vaatii myös vapaaehtoisia aikuisia.

Valtakunnallisesti Walkers-auton toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Oulussa auton toiminnasta vastaa Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, joka toimii paikallisen Walker-toiminnan taustayhteisönä. Wauto saa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriötä, mutta esimerkiksi bensarahojen saamiseksi kaivataan myös paikallisia tukijoita.