Tuleeko lehti vielä aamukahvipöytään? – Posti vähentämässä varhaisaamun jakajia rajusti Uudellamaalla

Posti ilmoitti keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut Uudenmaan varhaisjakelussa. Nyt Posti keskustelee lehtikustantajien kanssa siitä, miten jakelu hoidetaan. Vaihtoehtona on esimerkiksi aamun lehden jakaminen päiväpostin mukana tai oman lehden hakeminen hieman pidemmän matkan päästä.

Kotimaa
Postin auto.
Ismo Pekkarinen / AOP

Posti ilmoitti keskiviikkona aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut Uudenmaan varhaisjakelussa. Postin mukaan varhaisjakelussa ei ole enää riittävästi lehtiä, jotta toiminta olisi kannattavaa.

Alustavan arvion mukaan Postin varhaisjakelusta saatetaan vähentää enintään 370 henkilöä. Varhaisjakelussa Uudellamaalla työskentelee noin 540 henkilöä.

Luottamusmies kuvailee yt-ilmoitusta järkytykseksi.

– Ilmoitettu määrä tuntuu isolta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten jakelu jatkossa hoidetaan, sanoo Uudenmaan sanomalehtijakelun luottamusmies Kirsi Ojanperä.

Sanomalehtien varhaisjakelu jatkuu Uudellamaalla normaaliin tapaan vähintäänkin loka-marraskuulle Postin hoitamana sekä muutoksen jälkeenkin Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla sekä osassa Uuttamaata.

Posti käy nyt keskusteluja sanomalehtien kustantajien kanssa siitä, miten jakelu vastedes hoidetaan. Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko kertoo, että tilanne on aidosti auki.

– Uudellamaalla on seitsemän eri kustantajan 16 eri sanomalehteä. Nyt me joudumme kaikkien kanssa keskustelemaan, mitkä olisivat heidän omia tarpeitaan lehden jakelun palvelutasoista ja kattavuuksista. Joudumme vielä hakemaan kompromissia sen takia, että kaikille löytyisi kustannustehokkain jakelu.

Uudellamaalla Posti on jakanut sanomalehtiä yhteisjakeluna eli samalla jaolla koteihin on toimitettu useampia eri lehtiä.

Nämä 16 yhteisjakelussa olevaa sanomalehteä ovat Aamuposti, Etelä-Suomen Sanomat, Hangö tidningen-Hangon Lehti, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Kauppalehti, Keski-Uusimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat, Loviisan Sanomat, Länsi-Uusimaa, Salon Seudun Sanomat, Sipoon Sanomat, Turun Sanomat, Västra Nyland ja Östnyland.

Voisiko aamun lehti tulla puoli tuntia myöhemmin?

Postin Risto Savikon mukaan neuvotteluissa menee vielä kesäkuukaudet ja alkusyksyäkin ennen kuin lopputulos häämöttää.

Tilaajia luonnollisesti kiinnostaa se, milloin sanomalehti jatkossa tulee – vastako esimerkiksi päiväpostin mukana.

– Se on yksi vaihtoehto, ihan varteenotettava vaihtoehto. Jos nyt katsoo, mitä ylipäänsä Postin hoitamilla varhaisjakelualueilla muualla Suomessa tehdään, niin siellä keskustat ovat varhaisjakelussa eli lehti tulee aamukahvipöytään. Sitten meillä puhutaan vähän tällaisesta heittolaatikkoratkaisusta, eli lehti tulee yhä samassa aikataulussa, mutta joudutaan hakemaan vähän pidemmältä. Näitä on ennen kaikkea haja-asutusalueilla. Sitten pitkien matkojen taipaleella kustantajat käyttävät perusjakelua eli sanomalehdet tulevat päiväpostin mukana, Savikko kuvailee.

– Nämä kaikki ovat harkittavissa, mutta voidaan tietysti myös harkita, voiko sitä aamukahvipöydän lehteä kello 6.30:stä pitkittää kello seitsemään ja sitä kautta hallita kasvavia jakelukustannuksia, joka tulee volyymilaskun kautta ja niin edelleen. Tässä haetaan keinoja, joilla lehti saataisiin helpoiten ja kustannustehokkaimmin tilajaalle.

Posti on joutunut painimaan sanomalehtien varhaisjakelun kanssa muuallakin Suomessa.

– Tietysti tätä Uuttamaata ajatellen mittakaava on aivan eri, mutta vastaavanlainen asia on tehty Vaasassa ja Mustasaaressa, jossa 1. huhtikuuta osa lehdistä siirtyi päiväjakeluun. Kyllähän Postin halu olisi jakaa lehtiä tilaajille nykyisessä laajuudessa, mutta kustannukset ovat nousemassa ongelmaksi. Niitä koetetaan minimoida ja hakea ratkaisua, millä jakelua voitaisiin pitää tilaajille nykyisenkaltaisena, Savikko toteaa.