Kunnanjohtaja: Kuntapäättäjät saattavat uhkailla jopa toisiaan

Askolan vt. kunnanjohtaja Jouni Martikainen sanoo, että kuntapäättäjien herkkyys kokea uhkaa riippuu henkilöstä. Uhkailua voi tulla muualtakin kuin tavallisilta kuntalaisilta.

Askola
Kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä.
Yle

Joka neljäs kuntapäättäjä tai hänen läheisensä on joutunut uhkailun tai häirinnän kohteeksi tämän valtuustokauden aikana. Tämä käy ilmi vielä julkaisemattomasta Kuntaliiton 40:lle kunnalle lähettämästä kyselystä.

Uudeltamaalta kyselyssä mukana olivat Espoon ja Vantaan ohella Askola, Raasepori ja Sipoo. Niissä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kokemukset häirinnästä vaihtelivat äärilaidasta toiseen.

Askolassa vastaajilla oli kokemuksia suhteessa eniten ja Sipoossa vähiten.

Tulehtunut ilmapiiri taustalla

Askolan vt. kunnanjohtaja Jouni Martikainen epäilee, että kunnan tulehtunut poliittinen ilmapiiri on voinut saada jopa kuntapäättäjät uhkailemaan toisiaan. Tulehtuneen tilanteen vuoksi jotkut voivat Martikaisen mielestä myös kokea tulleensa uhatuksi tavallista herkemmin.

– Tämmöistä tulehtuneisuutta kunnassa on ollut virkamiesten osalta esimerkiksi niin, että meillähän oli tilapäinen valiokunta, jonka tehtävänä oli pohtia kunnanjohtajan luottamusta ja kunnanjohtaja päätyi irtisanoutumaan.

– Missä vaiheessa jonkun henkilökohtainen kokemus on sitten se, että kyse on kiusaamisesta tai uhkailusta, niin en osaa siihen ottaa kantaa, Martikainen pohtii.

Niin pitkälle menevää uhkailua Askolassa ei Martikaisen mukaan kuitenkaan ole tullut hänen tietoonsa, että sitä voisi pitää esimerkiksi rikoksena. Myöskään hän itse ei koe tulleensa uhkailluksi kunnanjohtajan virassa.