Retkeilykohteita rapistuu, valtiolla ei varaa korjata – apua haetaan nyt ensimmäistä kertaa joukkorahoituksesta

Retkeilykohteita kunnostetaan vielä erittäin harvoin yksityisellä rahalla. Suomen ensimmäinen joukkorahoituksella kunnostettava kohde löytyy Perhosta Keski-Pohjanmaalta. Kunnossapito kuuluisi valtiolle, mutta retkeilyreiteille on kertynyt runsaasti korjausvelkaa.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Suomi on täynnä rappeutuvia luontopolkuja, ja niille toivotaan nyt pelastusta joukkorahoituksesta.

Ensimmäinen kokeilu on menossa Perhon Peuran polulla. Siellä joukkorahoituksella ja talkoilla kunnostetaan lahonneita ja poikki menneitä pitkospuita Hirvaan kierroksella noin 400 metrin matkalta.

Kunnossapito kuuluisi valtiolle, mutta rahat ovat tiukassa.

– Halusimme retkeilijä- ja luontomatkailuosuuskunnalla kokeilla tällaista joukkorahoitusta ja katsoa, haluaisivatko luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneet ihmiset auttaa polkujen kuntoon saamisessa, kertoo osuuskunta Polku- ja Pitkoksen puheenjohtaja Heikki Susiluoma.

Perhossa puutavara on saatu lahjoituksena, mutta joukkorahoituksella katetaan muun muassa talkoista koituvia kustannuksia. Tähän mennessä keräyksellä on saatu kasaan lähes minimitavoite eli tuhat euroa. Työt aloitetaan loppuviikosta. Vapaaehtoisia talkoolaisia toivotaan mukaan vielä lisää.

Tarkoituksena kokeilla muuallakin

Yksityisen rahan kerääminen on saanut mielipiteitä puolesta ja vastaan – pääasiassa kuitenkin myönteistä palautetta.

– Yllättävänkin positiivisia kannanottoja on tullut. Tätä on kehuttu moderniksi tavaksi osallistaa ihmisiä asiaan, joka kiinnostaa.

– Hieman pientä nurinaa on tullut perinteisiltä retkeilijöiltä, joiden mukaan tämä ei kuulu tavallisen ihmisen hommiksi. Joukkorahoitus on kuitenkin siitä mukava, että se on hyvin vapaaehtoista. Kukin ottaa osaa, jos haluaa, Susiluoma sanoo.

Osuuskunta aikoo kokeilla joukkorahoitusta muuallakin päin Suomea Perhosta saatujen kokemusten perusteella.

– Joukkorahoitus voi olla hyvinkin käyttökelpoinen väline erilaisille paikallisille yhteisöille. Varsinkin sellaisille pätkille, joissa ei voida näyttää voimakasta käyttöä ja selkeitä perusteita laittaa valtion rahaa.