Kiina rakentaa supernopeaa junaa ja 500 lentokenttää – ja siirtää talousongelmia tuonnemmas

Kiinan talouskasvun hiipuminen jatkuu ja ensi vuonna kasvu jää jo alle kuuden prosentin. Hallitus elvyttää, mutta rakentaa samalla riskejä tulevaisuuteen, sanoo Nordean pitkäaikainen Aasian analyytikko Amy Zhuang.

talous
Amy Zhuang, Aasian pääanalyytikko, Nordea
Amy Zhuang, Aasian pääanalyytikko, NordeaAntti Parviala / Yle

Singaporesta taloutta seuraava Nordean Aasian pääanalyytikko Amy Zhuang varoittaa Kiinaa ongelmien lykkäämisestä. Hänen mukaansa valtion elvytys pitää kasvua yllä nyt, mutta osa investoinneista tulee päätymään harhapoluille.

Hallitus päätti keväällä muun muassa 500 suuren lentokentän rakentamisesta lähivuosina. Myös supernopean rautatien rakentamisesta kerrottiin pian sen jälkeen kun, Japani oli kertonut omasta hankkeestaan. Myös Kiina alkaa tehdä rautatietä, jolla ajetaan 600 km tunnissa.

Monet hallituksen elvytyshankkeista tulee tarpeeseen, ainakin tiheästi asutulla itärannikolla. Mutta osa tulee olemaan ”valkoisia elefantteja”.

– Se tarkoittaa teitä ja siltoja, jotka eivät johda mihinkään. Investointeja, joita ei tarvita mihinkään, Zhuang konkretisoi.

Asuntojen hinnat rajussa nousussa

Myös asuntomarkkinoilla alkaa olla kuumat paikat. Asuntokauppa on 20 prosentin kasvussa ja hinnat nousevat 15 prosentin vauhdilla, keskimäärin. Mutta esimerkiksi Shanghaissa hinnat nousevat 30 prosentin vauhtia. Ongelmia ei synny niin kauan kuin hinnat nousevat.

– Mutta asuntokupla on lähempänä ja yhä suurempana, Zhuang maalailee.

Amy Zhuang pitää Kiinan suurimpana ongelmana luottoriskejä. Valtion yhtiöt ottavat valtion pankeilta lainaa huolettomin mielin ja luottavat siihen, että tiukan paikan tullen valtio huolehtii ongelmista.

Lisäksi virallisten pankkien rinnalla toimiva varjopankkijärjestelmä luo arvaamattomia riskejä. Tässä yritysten keskinäisen rahoittamisen järjestelmässä liikkuu rahaa Nordean arvion mukaan 10 biljoonan euron arvosta.

– Hallitus on yrittänyt katkaista varjopankkiketjua, mutta dominoriski on edelleen erittäin korkea.

Riskeistä huolimatta Nordean Amy Zhuang arvioi, että Kiinan talous ei romahda, mutta hiipuva kehitys jatkuu. Luottoriskit ovat lähivuosien suurin huoli.