1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Odotettu kesämyrsky petti surffarit – katso video

Kesämyrsky nostatti keskiviikkona Porin edustalla surffiaaltoja. Siksi lainelautailija Juha Sila lähti töistään jo puoliltapäivin.

Juha Sila

Selkämerelle luvattiin jo eilen monimetrisiä aaltoja ja kovaa tuulta. Myös surffari Juha Silan mielessä myrskysi.

– Oli sekaiset tunnelmat, kun ei vielä tiennyt tuleeko keliä, mutta kaikki piti suunnitella sen mukaan, että keliä on. Pettymys on aina iso, jos kaiken vaivannäön jälkeen ei pääsekään veteen, hän sanoo. 

Pelkät sääennusteet eivät kuitenkaan kerro, onnistuuko surffaaminen. Lopullisesti asia selviää vasta rannassa.

– Aallokon suunnan, koon ja periodin pitää natsata spotin olosuhteisiin. Paikka jossa tuulee eniten, ei aina ole paras, sillä kova tuuli voi myös latistaa aaltoja, Sila sanoo.

Vaimon lomat surffauksen mukaan

Keskiviikkona kaikki näytti kuitenkin olevan kunnossa ja rannikolle ehtineet surffarit osasivat kertoa lupaavista olosuhteista. Sila lähti töistään Tampereelta jo puoliltapäivin ja kaasutti kohti Poria.

Niin hän on tehnyt lukemattomia kertoja ennenkin, sillä hän surffaa Suomessa 40–80 päivää vuodessa. Tämän enempää Suomessa ei edes ole kelvollisia surffipäiviä. Suomisurffauksen päälle tulevat ulkomaanreissut.

– Kaikki vapaa-aika, myös vaimon lomat, suunnitellaan surffaamisen mukaan. Jos mennään lomalle, pitäisi päästä surffaamaan. Vaimo on sen hyväksynyt, vaikka ei itse surffaa, hän kertoo.

Sila kuitenkin korostaa, ettei surffaus ole paljon perheeltä pois. Vedessä ollaan vain pari tuntia kerrallaan ja usein paras aika surffata on aikaisin aamulla. Tämän jälkeen jää aikaa muuhun. 

– Meidän parivuotias poika viihtyy rannalla vähän tuulisempanakin päivänä retkeilemässä, hän sanoo.  

Myös keskiviikkona Sila ehti hyvin viettää aikaa jälkikasvun kanssa. Tuuli kääntyi ja aallot hyytyivät. Mies ehti vain käväistä vedessä.

Kannattiko lähteä?

– Kyllä kannatti. Keli nousee tästä vielä illalla, ja menen huomisaamuna veteen seitsemältä, kokenut suomisurffari arvioi.