1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksi hukkui ja neljä pelastui – tarinoita Oulujärven pelastajilta

Oulujärven Palta-, Ärjän- ja Niskanselillä vesiturvallisuutta turvaa Suomen Meripelastusseuran Kajaanissa toimiva yhdistys, jonka 30 toimintavuoteen mahtuu niin iloja kuin surujakin. Ensimmäisen pelastusalus saatiin Oulujärvelle 1986 sodan seurauksena.

Kotimaan uutiset
Meripelastusseuran Kainari pelastusalus satamassa
Tiia Korhonen / Yle

– Se kaveri löytyi seuraavana päivänä sieltä kivikolta hukkuneena ja vene löytyi vähän matkan päästä, siinä oli keula revennyt auki.

Erkki Tirkkonen on jo eläkkeellä, 51 työvuoden jälkeen, mutta harrastuksestaan hän ei ole eläkkeelle vielä lähtenyt. Edellinen viikko kului Oulujärven pelastusyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) Kainari-aluksen päivystävänä päällikkönä. Yhdistys on Suomen Meripelastusyhdistyksen jäsenyhdistys. Istumme Erkin kotona muistelemassa, millaisia vaiheita alun perin Kainuun Järvipelastajien yhdistyksellä on ollut.

Järvipelastajien työ on ollut pääasiassa konerikkoisten tai muuten vioittuneiden veneiden hinaamista turvaan Oulujärven (siirryt toiseen palveluun) laajoilta seliltä. Suomen viidenneksi suurin järvi Oulujärvi on 900 neliökilometrin kokoinen.

Konerikot olivat yleisin syy keikalle lähtöön jo vuonna 1986, kun yhdistys perustettiin.

– Kyllä nytkin se meillä tilastoissa (siirryt toiseen palveluun) näkyy. Tekninen vika on yleisin, mitä tuolla tapahtuu vesillä, sanoo Tirkkonen.

Mies punaisessa fleecessä talon pihassa. Vaatteissa järvipelastajan asemaa osoittavia merkkejä.
Erkki Tirkkonen on ollut mukana järvipelastajien toiminnassa noin 30 vuotta. Heikki Rönty / Yle

Hukkuneen kalastajan etsiminen on jäänyt Tirkkoselle elävästi mieleen, koska samana päivänä tapahtui toinen, Tirkkosen mukaan vakavin läheltä piti -tilanne Oulujärvellä kymmeniin vuosiin.

Tarkkaan ottaen kyse on eri päivistä – juhannuksen jälkeisen viikonlopun tapahtumista 1990-luvun loppupuolella.

– Oli kova myräkkä tuolla Paltaselällä ja siellä oli yksi kalastaja mennyt kokemaan verkkoja. Puuveneen keula oli hajonnut ja kalastaja oli joutunut veden varaan. Kalastaja oli ehtinyt kasata osan verkoista ja ne olivat mytyssä siellä, kun mentiin etsimään häntä poliisien kanssa.

– Minä vielä illalla ehdotin, että kierretään noita rantoja, sieltä voisi jotain löytyä. Mutta poliisit olivat päivän olleet siellä etsimässä ja sanoivat, että he lopettavat tältä päivältä.

Hukkunut löytyi, neljä muuta pelastui viime hetkellä

Seuraavana päivänä hukkunut löytyi. Pelastajien tehdessä paluuta raskaalta keikalta tuli Paltaniemen kohdalla uusi hälytys. Ärjänselällä on pieni vene, jossa on konerikko ja apua tarvitaan.

– Onneksi pääsimme siitä suoraan lähtemään etsimään sitä venettä ja löydettiin se tuolta Uupuneen saaren läheltä. Veneessä oli neljä nuorta, vain kahdella oli pelastusliivit. Vene oli puolillaan vettä ja koko ajan perästä tuli lisää. Äyskärinä oli mehupurkki, josta olivat sen verran saaneet leikattua, että saivat ammentaa vettä pois. Mutta veneeseen tuli koko ajan vettä enemmän lisää. Nuoret olivat hirveän kylmissään. Vesi oli kylmää ja oli myöhäinen ilta-aika.

Pelastusalus pääsi aivan uppoavan veneen viereen ja pelastustyöt sujuivat ripeästi.

– Juuri ja juuri kerittiin siihen viereen, että saatiin heidät kyytiin siitä. He olivat ihan horkassa, vettä oli satanut ja vene puolillaan vettä. He olisivat hukkuneet sinne, koska vain kahdella oli pelastusliivit.

Meripelastusseuran hihamerkki
Järvipelastajat kuuluvat jäsenjärjestönä Suomen meripelastusseuraan.Heikki Rönty / Yle

Tirkkonen muistaa tuon tapahtuman vakavimpana tilanteena urallaan. Pelastusyhdistys on toimittanut Oulujärven saarilta myös sairaskohtauksen saaneita hoitoon.

– Saatiin avunpyyntö, että eräässä saaressa on sydänpotilas. Lähdettiin hänet hakemaan. Siellä oli matala ranta ja jouduimme kantamaan potilaan paareilla itsekin melkein vyötäröä myöten vedessä, että saatiin hänet tuohon pelastusalukseen. Saatiin potilas kyytiin ja soitin jo matkalla ambulanssin valmiiksi tiettyyn satamaan. Sellaiset tehtävät ovat miellyttäviä, joissa pystyy auttamaan, sanoo Tirkkonen.

Konekiväärin paikka oli hitsattu umpeen

Järvipelastajien ensimmäinen alus tuli heille käyttöön sodan seurauksena. Palta_-_vene oli vuonna 1986 menossa Irakiin, mutta sota Iranin kanssa sotki Suomen myyntisuunnitelmat.

– Suomen Meripelastusseura osti neljä kappaletta Irakiin meneviä veneitä, koska niitä ei saanut myydä sinne sodan takia. Yksi niistä tuli meille. Se oli partiointivene jokisuistoihin, siinä oli konekivääripaikat valmiina ja se oli vähän niin kuin siihen suunniteltu. Mutta sitten kun se tuli meille, konekiväärin paikka oli hitsattu umpeen.

Paltaniemen uimaranta.
Oulujärvi rauhallisena päivänä Paltaniemeltä katsottuna.Katja Oittinen / Yle

Nykyinen Kainari-vene on ollut pelastajien käytössä vuodesta 2005 saakka. Silloin Palta myytiin, mutta vesillä se ei Tirkkosen mukaan ole juuri ollut.

– En tiedä, ajoiko ostaja ensimmäisenä kesänä sillä, mutta nyt näkyy pukkien päällä olevan Paltamon golf-kentän vieressä, vähän vesakosta näkyy. Vähän harmittaa tietysti, sitä olisi tietysti ihan oikeaan käyttöönkin voinut käyttää.

Yksi asia on Oulujärvellä toisin kun aiemmin.

– Purjeveneitä oli paljon enemmän. Paltaniemen satamassakin niitä oli paljon ja purjehtijat pitivät paljon omia kisojaan, joita me olimme valvomassa. Nyt siellä ei ole kuin yksi tai kaksi mastoa pystyssä.

– Se ikäluokka, joka harrasti purjehtimista, on hävinnyt pois. Nuoriso haluaa mennä vähän nopeammilla vehkeillä.

Lue seuraavaksi