1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaisyritys valvoo jalkapallon EM-kisoja ja Eiffel-tornin fanialuetta

Pariisi valmistautuu perjantaina alkaviin jalkapallon EM-kisoihin ennennäkemättömien laajojen turvatoimien saattelemana. Osa valvonnasta on järjestetty suomalaisvoimin: stadioneiden ja esimerkiksi Eiffel-tornin fanialueen kameravalvonnasta vastaa suomalainen Teleste.

Kuva: Jeremy Lempin / EPA

Jalkapallon EM-kisoihin valmistautuva Pariisi on tällä hetkellä Euroopan valvotuin kaupunki. Poliisien, sotilaiden ja santarmien lisäksi julkisilla paikoilla partioi valvontakameroiden armeija. Järjestelmästä vastaa suomalainen Teleste.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Johan Slotte kertoo, että Teleste vastaa kaikkien EM-kisastadioneiden, niiden läheisten rautatieasemien, pelaajien hotellien ja esimerkiksi Eiffel-tornin ja sitä ympäröivän fanialueen valvonnasta.

– Kyseessä on yksi maailman suurimmista järjestelmistä. Järjestelmässä on tällä hetkellä kiinni yli 21 000 kameraa ja sen on tarkoitus kasvaa koko Ranskan kattavaksi, Slotte sanoo.

Järjestelmän on tarkoitus laajentua kattamaan yli 50 000 valvontakameraa ympäri Ranskaa. Kyseessä on hyvin merkittävä eli kymmenien miljoonien eurojen arvoinen projekti.

Apuna Pariisin terrori-iskujen tutkinnassa

Suomalaisjärjestelmä on todistanut toimivuutensa tiukoissa paikoissa: Sitä on käytetty aiemmin muun muassa YK:n ilmastokokouksen turvaamiseen sekä Pariisissa tehtyjen terrori-iskujen tutkinnassa.

– Järjestelmäämme käytettiin tammikuisten Charlie Hebdon iskujen ja marraskuussa tehdyn terrori-iskujen sarjan selvittämiseen. Se kun mahdollistaa sen, että yhdessä kamerassa näkyvää henkilöä tai ajoneuvoa voidaan automaattisesti seurata kartalla ja muissa kameroissa.

Nyt EM-kisojen alla järjestelmää on entisestään laajennettu ja osa kameroista on liikkuvia – ne sijaitsevat siis esimerkiksi poliisien lennokeissa. Kuvia katselevat Suur-Pariisin poliisilaitos sekä Ranskan eri ministeriöt.

Telesten varatoimitusjohtaja Johan Slotte. Kuva: Juha Nurminen

Slotte muistuttaa, että kehittyneinkään valvontajärjestelmä ei silti pysty estämään terrori-iskuja.

– On vaikea sanoa, ovatko Pariisin turvatoimet riittäviä. Nämä järjestelmät eivät pysty ennalta ehkäisemään asioita vaan pikemminkin selvittämään niitä. Täyttä turvallisuutta ei voi mikään maailman järjestelmä taata.

Uhkataso on Ranskassa yhä korkeimmalla tasolla

Viranomaisten tuoreen arvion mukaan Ranskaan ja erityisesti Pariisiin kohdistuvan terrori-iskun riski on yhä erittäin korkea. Turvatoimia onkin tällä viikolla entisestään kiristetty ja EM-kisapaikoilla partioivien joukkojen määrää päätetty lisätä.

Kaupunkilaisten keskuudessa valvonta herättää ristiriitaisia tunteita.

– Olin tänään aamukahdeksalta ruuhkametrossa, meitä oli 50 ihmistä yhdessä vaunussa. Jos joku haluaa iskeä, se onnistuu kyllä. Siinä eivät hallituksen mainostamat poikkeukselliset turvatoimet paljon auta, sanoo pariisilainen Anne.

Eniten mietityttää Eiffel-tornin kupeeseen avautuvan EM-fanikatsomon turvallisuus. Keskelle kaupunkia kohoavalle fanialueelle mahtuu 90 000 ihmistä ja sitä on pidetty mahdollisena terroristien kohteena.  

– Moni ystäväni on kertonut, ettei uskalla mennä joukkokokoontumisiin EM-kisojen aikana. Itse ajattelen pikemminkin, ettei pelolle saa antaa valtaa. Aion siis mennä fanialueelle, kaikella todennäköisyydellä, sanoo Florian -niminen nuori mies.

Hän sanoo päättäneensä luottaa siihen, että Ranskan hallitus hoitaa alueen turvaamisen.