1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

"Syysmyrsky keskellä kesää"

Sää jatkuu tuulisena ainakin torstai-iltaan saakka, ja etenkin Lapissa sataa runsaimmin. Ennätyksiä ei kuitenkaan vielä rikota.

Uutisvideot: Tuuli tuivertaa Pohjanmaalla – "syksyn merkkejä keskellä kesää"
Uutisvideot: Tuuli tuivertaa Pohjanmaalla – "syksyn merkkejä keskellä kesää"

Myrskytuulet eivät ota vielä laantuakseen. Matalapaine liikkuu Etelä-Lapista Oulun seudun yli Pohjois-Karjalaan.

Keskiviikkona alkuillasta kovimmin tuulee Keski- ja Pohjois-Lapissa, ja illalla tuuli voimistuu myös Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tienoilla. Yön aikana tuulet jatkavat matkaansa Keski-Suomeen, Pirkanmaalle ja Päijät-Hämeeseen.

myrskya09062016.jpg
Voimakas kesämyrsky riepottelee Suomea. Tuuli voimistuu alkuun Lapissa, myöhemmin myös etelässä. Sademäärät ovat pohjoisessa hyvin runsaista.

– Puuskatuulet puhaltavat maalla noin 20 metriä sekunnissa, merellä jopa 25 metriä sekunnissa. Kyllä tässä on syksyn merkkejä keskellä kesää, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan tällaiset myrskylukemat ovat tyypillisiä marras- ja joulukuussa, mutta eivät kesäkuukausina. Yleensä kesämyrskyt liittyvät lähinnä ukkoseen.

Torstai on tuulinen Länsi- ja Pohjois-Suomessa, mutta iltaa kohden tuulet rauhoittuvat.

Kerran viidessä vuodessa

Niin ikään sateet jatkuvat pitkälle torstaihin. Sateet kulkevat Itä-Lapista Perämeren alueelle, ja runsaimmin sataa Etelä-Lapissa.

– Esimerkiksi Sallassa on satanut keskiviikkona noin 20 millimetriä, ja vielä toinen 20 voi tulla lisää, Huutonen kertoo.

Ennätyksiä ei Huutosen mukaan kuitenkaan vielä rikota, vaikka sademäärä vastaa liki kuukauden keskiarvoa.

– Kesä- ja heinäkuu ovat tyypillisesti vähäsateisimmat kuukaudet. Tällaista sattuu keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Torstaiyön ja -aamun aikana Länsi- ja Pohjois-Lapissa sataa myös räntää ja lunta. Lumisateiden vuoksi Lapissa ajokeli voi olla huono.

Huutosen mukaan tuuli kaataa puita helpommin kesällä kuin talvella, sillä lehdet ovat puissa ja maa on sula, ja tuuli tarttuu puihin helpommin.

– Mutta en lähde ennustamaan vahinkoja, minä ennustan säätä, Huutonen sanoo.