Suomalaiset mukana Riian nykytaiteen museon suunnittelukisassa – puu jälleen materiaalina

Latvian pääkaupunkiin Riikaan rakennetaan nykytaiteen museo. Suomesta suunnittelukilpailuun kutsuttiin arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki. Kilpailuehdotus syntyi yhdessä latvialaisarkkitehtien kanssa.

Ulkomaat
Latvian Museum of Contemporary Art, Lahdelma & Mahlamäki Street.
Lahdelma & Mahlamäki ja MADE arhitekti

Latvian pääkaupunkiin Riikaan rakennetaan nykytaiteen museo, ja sen suunnittelusta kisaa myös suomalainen arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki. Toimisto on tunnettu esimerkiksi Espoossa sijaitsevan Suomen luontokeskus Haltian tekijänä, ja tälläkin kertaa kilpailuehdotus on puuarkkitehtuuria.

– Pyrimme selkeyteen ja seesteisyyteen, työryhmän pääarkkitehti Rainer Mahlamäki kuvaa.

Nykytaiteen museota varten järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, johon kutsuttiin seitsemän ulkomaista toimistoa. Ainutlaatuista oli se, että kutsutut tekivät alusta alkaen yhteistyötä latvialaisten toimistojen kanssa. Se oli kädenojennus nuorille latvialaisiarkkitehdeille.

Suomalaisten kumppaniksi valikoitui MADE-toimisto, jonka arkkitehdit ovat hankkineet kannuksensa Tanskassa.

– Yhteistyöarkkitehtimme ovat hyvin lahjakkaita. En lähtisi tekemään tällaista hanketta, jos siellä ei olisi taitavaa silmää takana, Mahlamäki kehuu.

Yksityinen rahoitus

Latvian nykytaiteen museo on suuri satsaus kahden miljoonan asukkaan maalle. Museo rahoitetaanyksityisellä rahalla. Kolmenkymmenen miljoonan euron projektista vastaa kaksi säätiötä, joista toinen on Latviassa hyvin tunnettujen filantrooppien Boris and Ināra Teterevin säätiö.

Latvian Museum of Contemporary Art, Lahdelma & Mahlamäki Atrium
Lahdelma & Mahlamäki ja MADE arhitekti

Pariskunnan anteliaisuus ulottuu vähävaraisten perheiden tukemisesta kuuluisan Rundālen barokkipalatsin restaurointiin. Palatsissa kuvattiin äskettäin BBC:n suursarja Sota ja Rauha, jonka Yle näyttää syksyllä.

Nykytaiteen museolle on varattu tontti Uuden hansakaupungin alueelta, jota rakennetaan hieman Riian keskustasta pohjoiseen. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada museo avattua jo marraskuussa 2021.

– Aikataulu on täysin realistinen, Mahlamäki sanoo.

Silmu pullistaa seiniä

Suomalais-latvialaisessa ehdotuksessa seiniä peittää puuhiokkeesta ja muovipohjaisesta aineksesta valmistettu paanu, jota voi kierrättää. Valo siivilöityy rakennukseen paanujen välistä sekä katon läpi.

– Kilpailun järjestäjä toivoi uusia avauksia rakennustekniikassa sekä ympäristöystävällisyyttä, Mahlamäki kertoo.

Rakennuksen erikoisuus on keskelle sijoittuva atrium-monitoimitila, josta rakennus pullistuu ulospäin. Kaikkiaan näyttelytilaa on lähes kolme tuhatta neliömetriä kahdessa kerroksessa.

Museon on tarkoitus vaihtaa näyttelyjä tiuhaan tahtiin, keskimäärin kerran kuussa. Tämä asetti paineita myös rakennuksen käyttöominaisuuksille.

– Teoksia pitää päästä käsittelemään ja vaihtamaan niin, että se ei häiritse rakennuksen muuta toimintaa.

Tällä viikolla kilpailun osanottajat esittelivät töitään Riiassa kansainväliselle tuomaristolle.

– Ehdotuksemme on hyvin noteerattu, mutta se miten tuomaristo käyttäytyy, on aina arvoitus, Mahlamäki pohtii.

Arkkitehtituurikilpailun tulos voi selvitä jo ensi viikolla.

Latvian Museum of Contemporary Art, Lahdelma & Mahlamäki Aerial day.
Lahdelma & Mahlamäki ja MADE arhitekti