1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matalapaine

Kovimmat tuulet Lappiin ja Keski-Pohjanmaalle – Oulun seudulla tuuli voi olla hetkittäin jopa heikkoa

Jos keskiviikkoillalle ja ensi yölle ennustettu Salomon-myrsky etenee ennustettua reittiä, Oulun seutu välttynee kovimmilta tuulilta.

Salomon-myrsky. Kuva: Ilmatieteen laitos

Meteorologi Matti Huutonen arvioi vielä puoli neljän aikaan tiistai-iltapäivällä, että myrsky näyttäisi etenevän ennakko-arvioiden mukaan.

– Matalapaineen keskus on tällä hetkellä Etelä-Lapin tienoilla, Rovaniemen korkeudella. Pohjoisempana tuulet ovat alkaneet voimistua. Tunturiasemilla on mitattu jo 26 metrin keskituulia, mutta Perämerellä tuulen nopeus on 14-15 metriä sekunnissa, Huutonen kertoi iltapäivällä.

Oulun seudulla ajoittain heikkotuulisiakin hetkiä

Kovimmat tuulet osuvat Huutosen mukaan matalapaineen pohjois- ja luoteispuolelle. Ennusteiden mukaan matalapaine liikkuisi Oulun yli, mikä merkitsisi sitä, että Oulun seudulla tuulen voimakkuus voisi olla ajoittain heikompikin.

Yleensähän tällaisia tuulennopeuksia mitataan lokakuun lopulla ja marras-joulukuussa.

Matti Huutonen

– Oulussa voi olla illan mittaan aika heikkotuulisiakin hetkiä, mikäli matalapaineen reitti pysyy ennusteen mukaisena. Silloin se kulkisi Etelä-Lapista Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin ja sieltä Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan.

– Voisi olettaa, että Kokkola-Kalajoki-akselille osuu kovempia tuulia kuin Oulun seudulle tai Lounais-Lappiin, arvioi Huutonen.

Tuuli voimistuu yön aikana

Oulun seudulla tuuli kuitenkin voimistuu yön aikana puolen yön jälkeen ja Perämerelle on annettu myrskyn yhteydessä kovia tuulivaroituksia.

– Kyllä sinne ihan myrskylukemia on luvassa. Perämerellä keskituuli voi olla jopa 24 metriä sekunnissa, mikä ei ole tyypillistä näin kesäkuukausina, Huutonen muistuttaa.

– Yleensähän tällaisia tuulennopeuksia mitataan lokakuun lopulla ja marras-joulukuussa.

Pahin myllerrys ohitse torstai-iltaan mennessä

Poikkeuksellista on myös se, että tuulivaroituksia puuskaisesta tuulesta on annettu sisämaahankin, kuten Lappiin ja Perämeren rannikolta Keski-Suomeen ulottuvalla alueella.

Myrsky hiipuu pikkuhiljaa huomisen päivän aikana.

Matti Huutonen

– Maa-alueillahan tuuli on aina heikompaa kuin merellä, mutta nuo lukemat ovat kyllä aika reippaita ottaen huomioon vuodenajan ja sen, että kysymys on laajasta alueesta.

Pahimman myllerryksen Huutonen arvioi olevan ohitse viimeistään torstai-iltaan mennessä.

– Myrsky hiipuu pikkuhiljaa huomisen päivän aikana. Aamulla puhaltelee vielä ihan reilusti, mutta kovin tuuli alkaa hellittää iltapäivän ja illan aikana. Silti sää pysyy vielä aika tuulisena ja matalapaine alkaa antamaan periksi vasta viikonlopun aikana, Huutonen sanoo.