Hyppää sisältöön

Soldiers of Odinin johto yllyttää salaisissa Facebook-viesteissä: "Hakatkaa jokainen joka nojaakin vasemmalle"

Maahanmuuttovastaisen katupartiojärjestön Soldiers of Odinin johto rakoilee ja jäsenkato kasvaa. Osa katupartiolaisten johtajista haluaisi käydä vastustajiensa ja maahanmuuttajien kimppuun anonyymisti ilman Odin-tunnuksia. Ylen tietojen mukaan Odin-johtajien joukossa on myös useita huumeidenkäyttäjiä.

Kuva: Yle / Facebook

Katupartiojärjestö Soldiers of Odinin sisäinen hajaannus kasvaa. Lukuisia johtoportaan jäseniä on eronnut tai erotettu ja toiminta on vähäistä monilla paikkakunnilla.

Yle on saanut useista Soldiers of Odinin sisäisistä lähteistä tietoja, joiden mukaan katupartiolaiset ovat ajautuneet keskinäisiin riitoihin, myös johtavalla paikkakunnalla Kemissä. Myös tyytymättömyys Kemin johtoon on kohonnut.

Yle on kerännyt tietoja myös Soldiers of Odinin johtajien salaisista Facebook-keskusteluista. Niihin perustuen Yle uutisoi maaliskuussa, että Soldiers of Odinin päällystö jakoi suljetussa Facebook-ryhmässään asekuvia, rasistista materiaalia ja natsitunnuksia.

Tuoreimmista keskusteluista käy ilmi, että Soldiers of Odinin huomio kohdistuu nyt ennen kaikkea anarkisteihin, vasemmistoon ja niin kutsuttuun suvaitsevaistoon.

Odin-päälliköt suunnittelevat näitä ryhmiä kohtaan niin väkivaltaisia kuin väkivallattomia kostotoimia. Yhteistyötä vastustajien mustamaalaamisessa tehdään myös MV-lehden kanssa.

Lisäksi Yle on saanut tietoonsa,että Soldiers of Odinin päälliköiden joukossa on useita huumeidenkäyttäjiä ja Kemin johto väittää, että heidän kerhotilaansa on salakuunneltu.

Tampereen kerhotiloihin tehdyn iskun jälkeen Soldiers of Odin ryhtyi suunnittelemaan partioita ilman tunnuksia. Varapuheenjohtaja Jani Valikainen kehottaa muita päällystössä hakkaamaan jokaisen, joka nojaakin vasemmalle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

"Joka partioon muutama ilman tunnuksia"

Soldiers of Odinin näkyvimpiä vastustajia ovat olleet anarkistit. He tekivät toukokuun loppupuolella ilkivaltaa Soldiers of Odinin Tampereen kerhotilassa. Isku sai Soldiers of Odinin valtakunnallisen päällystön raivon valtaan.

Sisäisessä Facebook-keskustelussaan päällystö vannoi kostoa tuhotyön tekijöille.

Varmuuden vuoksi hakatkaa jokaikinen kuka nojaakin edes vasemmalle, Kemin johtoon kuuluva Jani Valikainen kommentoi keskustelussa.

Valikainen on yhdistysrekisterissä Soldiers of Odin ry:n virallinen varapuheenjohtaja, ja siksi Yle myös julkaisee hänen nimensä.

Monet paikkakunnat tarjosivat tukeaan "punkkareiden lyöntikisoissa" ja kannattivat partiointia ilman Soldiers of Odinin tunnusmerkkejä.

Kemin edustajat näyttivät ehdotukselle vihreää valoa.

Ilman tunnuksiahan voi touhuta mitä haluaa. Sillä, että tunnukset päällä hyökkäilis surutta ihmisten päälle, menetettäis ne vähätkin kannattajat, toinen Kemin johtoporukasta kirjoitti.

–Tunnukset kotia ja tivoli päälle. Tehkää se mitä pystytte, hanat auki, kolmas järjestön Kemin-johtajista kehotti.

Osa päällystöstä haluaisi hyökätä myös maahanmuuttajien päälle ilman Soldiers of Odin -tunnusmerkkejä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Oulun edustaja ehdotti, että tästä lähtien joka partiossa olisi muutama ilman tunnuksia.

Surutta turpaan huutelijoille. Meillä on Oulussa vitusti mutuja [maahanmuuttajia] ja vähän odineita. Jos meidän uskottavuus on partiotyttöjen tasolla, ei ole hommassa järkeä, hän kirjoitti.

Ilman tunnuksia partioon ja nollatoleranssi vittuilulle sekä tummemmalle nahkalle, Kouvolan päällystön edustaja säesti.

Vain yksi päällystön edustaja esitti keskusteluketjussa vastaväitteitä.

–Ajatelkaa järjellä, teillä on pommi käsissänne, hän jarrutteli, mutta ei saanut muilta vastakaikua.

Odin-päälliköt vaihtavat suljetussa ryhmässä ajatuksiaan siitä, miten katupartioihin pitäisi varustautua. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Somestrategia: MV-lehti piinaamaan vastustajia

Anarkistien ohella Soldiers of Odinin suuttumuksen kohteena oli toukokuussa vasemmistoliiton entinen aktiivi Riikka Yrttiaho, joka ehti rekisteröidä Soldiers of Odinin tavaramerkin ennen järjestöä itseään. Yrttiaho sanoi aikovansa valmistaa Soldiers of Odin -merkillä vaatteita, joissa on glitteriä ja yksisarvisten kuvia, vastalauseena rasismille.

Päällystön salaisessa Facebook-ketjussa keskusteltiin kiivaasti siitä, mitä Yrttiaholle pitäisi tehdä.

Ryhmässä ehdotettiin, että MV-lehteä pyörittävä Ilja Janitskin tekisi Yrttiahosta "piinaavan pikku jutun".

–Ilja mielellään ottaa asian käsittelyyn, yksi päällystön jäsen kirjoitti.

Päällystö suunnitteli Facebook-keskusteluissaan toukokuussa, miten MV-lehti voisi piinata Soldiers of Odinin tavaramerkin rekisteröinyttä Riikka Yrttiahoa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Tavaramerkkihakemuksen muutoksenhakuaika on vielä voimassa tämän kuun loppuun, ja Soldiers of Odin yrittää saada Patentti-ja rekisterihallituksen päätöksen pyörrettyä.

Toisesta Soldiers of Odineja ärsyttäneestä "suvakista" päällystö teki samankaltaisen somesuunnitelman.

Teen support-sivuille asiaan liittyvän päivityksen ja Uber Uutiset tai MV-lehti mukaan. Vaimo käy ensin kommentoimassa yhden jutun ja sinne kaikki puolustamaan, yksi päällystön jäsen suunnitteli.

Yle kertoi jo maaliskuussa, että Soldiers of Odinilla on yhteyksiä valemediaksi määriteltyyn MV-lehteen.

Rivit harvenevat niin kaduilla kuin somessa

Soldiers of Odinin päällystö tuskasteli kevään keskinäisissä keskusteluissaan sitä, ettei partiointi kiinnosta väkeä.

Kokelaita pitää melkein karkeilla houkutella mukaan, yksi Odin-johtaja tilitti.

Monille tuntuu olevan hienoa, kun saa takin tunnuksineen, mutta vittuako sellaisella ukolla tekee, Kemin johdon edustaja valitti.

Päällystö vaikutti olevan itsekin väsynyttä. Yhden paikkakunnan vastuuhenkilö kirjoitti olevansa "henkisesti, ruumiillisesti ja taloudellisesti loppu".

Myös monet muut tunnustivat, että toimintaan on mennyt paljon omaa aikaa ja rahaa, mutta "luovuttaa ei saa". Yhdellä paikkakunnalla jäsenen kerrottiin kavaltaneen kerhotilan vuokrarahoja.

Soldiers of Odinin päällystöä on turhauttanut, ettei katupartioihin ole saatu riittävästi osanottajia. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Osa päällystöstä kertoi pitäneensä taukoa, koska ei jaksanut Facebook-viestien jatkuvaa kilinää.

Osaako kukaan sanoa miks tästä viestiketjusta vähenee jengiä joka päivä? Kaikki ei varmasti ole täällä mut vähän huolestuttaa kuitenkin, yksi päällystöläinen kysyi.

Ylen tietojen mukaan Soldiers of Odinin toiminta on kuihtunut useilla paikkakunnilla. Jo aiemmin tiedotusvälineet ovat uutisoineet katupartioinnin päättymisestä muun muassa Heinolassa (siirryt toiseen palveluun), Lahdessa (siirryt toiseen palveluun), Porissa (siirryt toiseen palveluun) ja Kouvolassa

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) keräämien poliisihavaintojen mukaan toimintaa ei olisi myöskään esimerkiksi Tampereella, Oulussa tai Kemissä, mutta Ylen tietojen mukaan jonkinlaista partiointia paikkakunnilla edelleen on.

Innon hiipumisen näkee siitäkin, että päällystön chat-ryhmässä oli toukokuussa noin 50 jäsentä, kun vielä maaliskuussa jäseniä oli noin 80. Keskusteluun heistä osallistui aktiivisesti enää vain puolet.

Myös Ruotsissa ja Tanskassa Soldiers of Odininintoiminnan on uutisoitu lopahtaneen (siirryt toiseen palveluun).

Soldiers of Odinin päällystön Facebook-keskusteluissa naureskellaan väitteille, joiden mukaan heidän toimintaansa ohjattaisiin ulkomailta, esimerkiksi Ruotsista. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Huumeita katsotaan läpi sormien

Yle on kuullut useista Soldiers of Odinin sisäisistä lähteistä tyytymättömyyttä siitä, että johtohenkilöt Kemissä ja muualla lähinnä istuvat kerhotilalla "juomassa kaljaa". Jäsenmaksuista ja vaatemyynnistä saatavia rahoja käytetään kerhotilojen ylläpidon lisäksi juhlintaan.

Jäsenmaksu vaihtelee paikkakunnittain riippuen jäsenten määrästä ja menee pääasiassa kerhotilojen vuokriin.

Alkoholin ohella Soldiers of Odinin jäsenillä kuluu huumeita. Yle on saanut useista toisistaan riippumattomista lähteistä tietoja siitä, että monilla paikkakunnilla Soldiers of Odinin toiminnassa on mukana kovien huumeiden käyttäjiä, myös Kemissä.

Soldiers of Odinin kerhotiloissa ja partioissa huumeita ei tiettävästi kuitenkaan hyväksytä.

Suositus on, että partiointiin osallistuttaisiin selvin päin, mutta käytännössä linja vaihtelee. Esimerkiksi Turussa nollalinja pätee myös kerhotiloissa, mutta Kemissä alkoholin käyttöä ei ole kielletty edes partioidessa.

Julkisesti ryhmä on toivonut jäseniltään "vakaita ja terveitä elämäntapoja" (siirryt toiseen palveluun) ja painottanut, etteivät toimintaan kuulu väkivalta tai laittomuudet (siirryt toiseen palveluun).

Kemin johto ei nauti luottamusta

Soldiers of Odinin perustajan ja johtohahmona pidetyn Mika Rannan asema on ollut Kemissä kiistanalainen. Eripuraa on tullut muun muassa Rannan poliittisesta aktiivisuudesta ja tuoreesta pahoinpitelytuomiosta.

Ylen tietojen mukaan Ranta suunnittelee vetäytymistä pois Soldiers of Odinin johdosta. Päällystön Facebook-keskusteluihin hän ei osallistu enää juuri lainkaan.

On kuitenkin epäselvää, kuka Soldiers of Odinia johtaa, koska varapuheenjohtaja Jani Valikainenkaan ei nauti Odin-joukoissa varauksetonta kannatusta.

Vielä toukokuun alussa Mika Rantaoli lähdössä politiikkaan suomidemokraattien ehdokkaaksi, mutta on sittemmin pyörtänyt päätöksensä. Suomidemokraatit on maahanmuuttokriittinen ryhmittymä, jonka kiistelty vetäjä, turkulainen Olavi Mäenpää potkittiin toukokuussa Soldiers of Odinista.

Right Wing Resistance on uusi äärioikeistolainen ryhmä, joka yrittää levittäytyä Suomeen. RWR FIN - salaiseen ryhmään on liitetty tällä hetkellä satakunta jäsentä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Ylen tietojen mukaan Ranta suunnittelee uuden puolueen perustamista "politiikassa olevien" henkilöiden kanssa.

Mika Ranta on mukana myös Right Wing Resistancessa, uudessa kansainvälisessä äärioikeistoryhmässä, joka yrittää levittäytyä Suomeen.

Kerhotilaa salakuunneltu?

Maaliskuussa 2016 Soldiers of Odinin päällystöä kuohutti tieto siitä, että Kemin kerhotiloista löytyi johdon mukaan kuuntelulaitteita. Kemin johto jakoi suljetussa Facebook-ketjussa kuvia mikrofoneista, joita oli piilotettu kerhotilan sohvan alle ja jääkaapin taakse.

He kirjoittivat epäilevänsä mikrofoneja poliisin asentamiksi. Niin keskusrikospoliisi kuin suojelupoliisikaan eivät kommentoi Ylelle väitteitä millään tavalla.

–Kiva kun poliisi antaa kuvan, että on jonkinasteisessa yhteistyössä kanssamme ja sitten toimii näin, yksi päällystön jäsen kommentoi.

Maaliskuussa Soldiers of Odinin Kemin johto löysi kerhotilastaan kuuntelulaitteita ja oli varma, että ne ovat poliisin asentamia. He vaativat ehdotonta vaitioloa asiasta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook

Kemin edustajat painottivat, ettei löydöstä saisi hiiskua kenellekään, edes jäsenille.

Kaikki turvat kiinni. Ollaan niin kuin ei tiedettäis. Ymmärtääkö kaikki? he tiukkasivat.

Pidetäänkö tämä salakuunteluasia vain ja ainoastaan päällystön tiedossa? yksi päällystön jäsen varmisti.

–Ja luottohenkilöiden, Kemi vastasi.

Kemin päällystön jäsen kertoi keskusteluketjussa miltei ajaneensa tahallaan maahanmuuttajien päälle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Facebook