Tällaista oli Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa – katso ohjaajan harvinainen kotivideo

Jekkuja, hyvää ryhmähenkeä ja luomisen intoa. Edvin Laineen tytär Jarna Laine-Penttilä ja kamera-assistenttina Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa työskennellyt Veikko Mård kertovat, millaista oli olla mukana Suomen katsotuimman elokuvan kuvauksissa. Artikkelin lopussa ohjaajan kotivideo vuodelta 1955.

elokuvat

1

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset (Kavi)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy / KAVI

Sydänverta ja konnankoukkuja

Edvin Laineen tyttären Jarna Laine-Penttilän mukaan kaikesta huomasi, että ohjaaja-isä teki Tuntemattoman sotilaan sydänverellään.

– Isä aikoinaan sanoi, että hänelle tarjottiin elokuvaa uudestaan ohjattavaksi, väreissä – olisiko ollut kymmenen vuotta alkuperäistä myöhemmin. Hän oli kuitenkin jo yhden Tuntemattoman tehnyt, ja teki sen niin hyvin kuin ikinä osasi. Hänen mielestään parempaa ei enää olisi saanut tehtyä, Laine-Penttilä kertoo.

Elokuva syntyi hyvässä yhteishengessä. Kamera-assistenttina ja sekatyömiehenä työskennelleen Veikko Mårdin mukaan jekut ja konnankoukut olivat arkipäivää kuvausten aikana. Mård kertoo ottaneensa itselaukaisijalla valokuvan, jossa koko kuvausryhmä seisoo rivissä "munat ulkona roikkuen". Idean keksi kuvaaja Antero Ruuhonen.

– Edvin Laine halusi valokuvan välttämättä itselleen, että on siinä meillä tekninen ryhmä, Mård nauraa.

2

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset (Kavi)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy / KAVI

Vaaratilanteita kameran edessä ja takana

Alkuperäistä Tuntematonta sotilasta kuvattiin ainakin Sipoossa, Nurmijärvellä Palojoen maastossa, Tuusulassa, Hangossa, Luumäellä, Hattulan ja Imatran Immolassa. Edvin Laine otti usein perheensä mukaan kuvausmatkoille.

– Imatran suhteen kävi tuuri, sillä jonkinlainen trombi tai pyörremyrsky oli käynyt valmiiksi katkomassa puita, Jarna Laine-Penttilä muistelee.

Hän huomauttaa, että kuvaukset tuntuivat yhdeksänvuotiaana poikkeuksellisilta. Elokuvassa käytettiin satoja avustajia, joita oli kutsuttu muun muassa viipurilaisesta osakunnasta.

– Olin ollut aika paljon kuvauksissa mukana, mutta tämä oli aivan eri luokkaa. Lääkäri ja ambulanssi olivat aina valmiina, sillä kyllä siellä kaiken näköistä sattui, Laine-Penttilä sanoo.

Veikko Mårdin mukaan tapaturmia olisi saattanut sattua yhtä hyvin kameran takana kuin sen edessä.

– Kiviä ja kantoja lenteli – oli kovaa tykitystä. Suojaa antoi esimerkiksi puinen ulkovessakoppi, jonka seinät oli vedetty auki, jotta saatiin kuvatuksi. Edvin Laine taisi olla huolissaan väkensä puolesta, kun ammuksia oli niin paljon.

3

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset (Kavi)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy / KAVI

Tikkuja takapuolessa

Alikersantti Rokan ja vänrikki Kariluodon vyörytys on yksi elokuvan klassikkokohtauksista. Mårdin mukaan kohtauksen kuvauspäivä jäi luultavasti ainakin avustajien mieleen, vaikka käytössä oli paukkupatruunoita.

– Edvin sanoi, ettei saa ampua päin, mutta Rokkahan (Reino Tolvanen) veti päin, kun avustajat lähtivät juoksemaan karkuun. Siinä juoksuhaudan reunalla istuivat kuvausten jälkeen ja nyppivät tikkuja persiistä pois, Mård nauraa.

4

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset (Kavi)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy / KAVI

Katkera sotamuisto

Alkuperäisen Tuntemattoman sotilaan tekijät kuljettivat mukanaan omia sotakokemuksiaan. Edvin Laine ja hänen vaimonsa menettivät sodassa poikavauvansa.

– Pari vuotta vanha veli oli pommisuojassa äidin kanssa. Vilustui ja sai keuhkokuumeen. Antibiootteja ei ollut, sillä kaikki menivät rintamalle, ja lääkkeillä veli olisi selvinnyt leikiten. Äiti oli katkera koko sodalle, Jarna Laine-Penttilä muistelee.

– Isä oli sormenpäitään myöten elokuva- ja teatterimies, eivätkä henkilökohtaiset asiat vaikuttaneet hänen töihinsä, Laine-Penttilä jatkaa.

5

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset (Kavi)
Suomen Filmiteollisuus SF Oy / KAVI

Koskettaako sota kaksikymppisiä?

Laine-Penttilä on isänsä linjoilla siinä, että kuka tahansa saa yrittää tehdä oman versionsa Tuntemattomasta sotilaasta. Uudet versiot herättävät kuitenkin kysymyksen.

– Mahtaako aikoja sitten käyty sota koskettaa tämänhetkisten kaksikymppisten ikäpolvea? Eli onko elokuvalla mitään sanottavaa, samanlaista kosketuspintaa kuin 1950-luvulla? Sitä vain ihmettelen näissä uusissa Tuntemattomissa.

Alkuperäisen version valmistuttua sota oli lähellä niin yleisöä kuin näyttelijöitä. Kun elokuvaa kuvattiin vuonna 1954, toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut yhdeksän vuotta.

– Sanottiin, että Tuntemattoman miehet olivat kaikki niin vanhoja, mutta monet heistä olivat sodan käyneitä. Voisin kuvitella, että työskentely oli siksi vakuuttavampaa kuin jos 18-vuotias olisi näytellyt vaikkapa Hietasta.

Mårdin mukaan uuden Tuntemattoman sotilaan versiossa on puolensa ja puolensa. Osa alkuperäisen elokuvan kuvituksesta on aitoa sotakuvaa.

– Ainakin niillä on paljon helpompaa, kun voivat korvata asioita digitaalisesti. Toisaalta, kun siellä on väriä, niin eivät voi käyttää autenttisia kuvia.

6

Edvin Laineen kotifilmiä Tuntemattoman sotilaan kuvauksista.

Kotivideolla tuttuja kasvoja, iloista ryhmähenkeä ja ratkenneet housut

Edvin Laineen kotivideolta voi bongata tuttuja kasvoja, muun muassa Väinö Linnan perheineen reilun puolen minuutin kohdalla.

– Isästäni tuli Väinö Linnan kanssa erottamattomat ystävät. Samaten koko perheistä perheystävät, Jarna Laine-Penttilä kertoo.

Jos video ei aukea Uutisvahdissa, klikkaa tästä.