1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ankara talvi rokotti – kasvituhot poikkeuksellisen suuret kotipuutarhoissa

Pakkanen on tappanut poikkeuksellisen suuren osan kotipuutarhojen kasveista. Puutarhaliiton mukaan talvivauriot ovat nyt lopullisesti näkyvissä ja pahimmat 30 vuoteen.

luonto
Kukkapenkissä on kolo
Yle / Anne Niskanen

Ankara talvi on aiheuttanut kotipuutarhoissa poikkeuksellisen suuret tuhot. Puutarhaliiton mukaan huomattavat kasvikuolemat ovat nyt lopullisesti näkyvissä. Talven jäljiltä vielä pitkään juroneidenkin kasvustojen pitäisi jo olla vihertyneitä.

Lyhyt ja kolea viime kesä sekä erityisesti lumettomaan aikaan osuneet tammikuun ankarat pakkaset ovat vioittaneet kylmälle alttiita juuristoja ja aiheuttaneet pahimmat kasvituhot kolmeenkymmeneen vuoteen.

Perennoita, havukasveja, vadelmia...

Pirkanmaalla muun muassa monet, aiemmin talvea hyvin kestäneet perennat ovat kärsineet pakkasjaksosta, joka osui tammikuun lumettomaan aikaan ja märkään maahan. Marjatarhoissa tuhoja on tullut erityisesti vadelmille.

Talvi on koitunut tuhoksi etenkin viime syksyn istutuksille, jotka eivät ehtineet kunnolla juurtua. Puutarhaliiton mukaan viime syksyn istutuksista on tuhoutunut pääosin tuijia ja matalia havukasveja sekä tammia, köynnöksiä, ruusuja, seppelvarpuja ja ikivihreitä perennoja.

Kevään edetessä on käynyt ilmi, että talvi on koitunut tuhoksi myös monille vanhemmillekin istutuksille ja tavallisia talvia hyvin kestävät kasvit ovat kuolleet. Paljon on kuollut kestävinä pidettyjä pensasangervoja, pensashortensioita, pensasruusuja ja perennoja.

Lue seuraavaksi