1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Vettä tulee, mutta muuten teltassa on tosi kiva nukkua" – video kesäleiriltä

Tuhannet lapset lähtevät kesäleireille, kun loma alkaa, mutta vanhemmat ovat töissä. Leirivalikoiman uutuutena ovat kaksisuuntaiset kielikylpyleirit, joissa lapset oppivat tosiltaan kieltä leikin lomassa.

Kotimaan uutiset
Kesäleirillä on kivaa, säällä kuin säällä.
Kesäleirillä on hauskaa, säällä kuin säällä.

Kuntien, järjestöjen ja seurakuntien järjestämiä kesäleirejä on joka lähtöön. Teemat vaihtelevat aina kokkauksesta urheiluun. Suosituimpien leirien joukossa ovat myös kaksisuuntaiset kielikylpyleirit.

– Ensimmäinen leiri järjestettiin viime kesänä, ja tänä vuonna ne täyttyivät heti, kun vanhemmat osasivat odottaa niitä, sanoo Kaksi kieltä & luonto -hankkeen projektikoordinaattori Martina Uotinen.

Kielikylpyleirit saattavat yhteen suomen- ja ruotsinkielisiä lapsia, jotka usein käyvät koulua ja harrastavat eri ryhmissä. Lapset saavat itse päättää, mitä kieltä he puhuvat, mutta ohjaajat puhuvat molempia kieliä.

Kielitunteja ei ole, vaan kieltä käytetään luontevasti leikin ja touhun lomassa.

Sipoossa järjestetyllä leirillä opitaan myös erätaitoja, kuten veitsen käyttöä ja tulen sytyttämistä. Yöt nukutaan teltoissa.

– Lapset saivat itse osallistua telttojen pystytykseen. Isoissa teltoissa nukkuminen on monille uusi juttu, ja he ovat siitä aivan innoissaan, sanoo leiripäällikkö Elin Johansson Natur och Miljö -yhdistyksestä.

Katso leirin tunnelmia videolta. 9-v. Erik Dupont, 11-v. Max Blomqvist ja Elis Nikkonen, 10-v. Onni Bergman ja 9-v. Elviira Kemppainen kertovat, mitä he ovat leirillä oppineet.

Leirit ovat osa Svenska kulturfondenin hanketta, joka kehittää kaksikielistä vapaa-ajan toimintaa Suomessa. Mukana ovat myös Helsingin yliopisto ja Luontoliitto.

Lue seuraavaksi