1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meret lämpenevät – merilintujen poikastuotanto tyrehtyy

Kalat nielevät muovia, jota mereen päätyy. Väärä ravinto tyrehdyttää kalakantojen kasvua. Kun lisäksi merivedet lämpenevät ilmastonmuutoksen vuoksi, on esimerkiksi Islannissa yleisimpien merilintujen poikastuotanto ollut useana vuonna täysi nolla. Tänään vietetään kansainvälistä merien päivää.

Kotimaan uutiset
Suula.
Suula. Hugh Clark AOP

Kala ei kasva muovilla, mutta sitä ei kala tiedä. Ihminen tietää, mutta ei piittaa vielä riittävästi. Kalan nielemä muovi siirtyy ravintoketjussa myös ylöspäin. Näin lintuja kuolee muovin vaikutukseen ja nälkiintymiseen. Lisäksi niiden koko alkaa pienentyä ja poikastuotanto tyrehtyy. Eikä siinä vielä kaikki.

– Merilinnut eivät enää löydä perinteistä ravintoaan myöskään ilmastonmuutoksen seurauksena. Kun merivesi lämpenee, mereneläjät hakeutuvat entistä kylmemmille vesille, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila.Yle

60 vuodessa maapallon merilintujen kanta on vähentynyt 70 prosenttia.

Ylikalastus on globaali ongelma

Tutkijalle ylikalastus on muoviongelmaakin suurempi uhka. Maapallon väkiluku on kaksinkertaistunut 50 vuodessa, joten tärkeää proteiinilähdettä kalaa olisi suojeltava. Esimerkiksi Pohjois-Atlantilla Kanadan koillisrannikolla turskakanta oli 1990-luvun alkuun saakka runsas. Alueella kalastettiin valtavasti, kunnes ylikalastuksesta huolestuttiin. Kalakanta romahti eikä se ole 20 vuodessa palautunut.

– Pitäisi osata lopettaa ajoissa, kun uhka nähdään, huomauttaa Knuuttila.

Hänen mukaansa kalakantojen romahtaminen johtaa toiseen ongelmaan.

– Kun kalaravinto loppuu, ruokaa pitää hakea muualta. Muun muassa villieläinten metsästys on jälleen lähtenyt kasvuun, Knuuttila sanoi Radio Suomen Ajantasassa.

Itämeri alkaa toipua, mutta uhkakuvia on edelleen

Tänään kansainvälisenä merien päivänä on muistettava myös Itämerta. Sen rehevöityminen erityisesti rannikkovesissä on pysähtynyt. Tutkija näkee kuitenkin paljon vielä tehtävää ravinnepäästöjen vähentämiseksi.

– Maailmassa on noin 100 000 kemikaalia käytössä. Suomessakin tuotetaan noin 30 000 kemikaalia, joista 5 000 vaaralliseksi luokiteltuja. Osa päätyy mereen, jolloin kemikaalicocktail on merkittävä.

Knuuttila muistuttaa, että kotien kemikaalit menevät jätevedenpuhdistamojen läpi.

– Lääkeaineiden ja siivouskemikaalien päästöt päätyvät suoraan mereen ja jossain muodossa lautasillemme takaisin.

Juttua muokattu 9.6. klo 14.25: Knuuttila puhuu Kanadan koillisrannikon turskakannoista eikä turskakannoista yleensä. Lisäksi jutun lopussa on korjattu kohta, jossa puhutaan jätevesilaitoksista ja kotien kemikaaleista: kotien kemikaalit nimenomaan menevät jätevedenpuhdistamojen läpi, toisin kuin tekstissä alun perin luki.

Lue seuraavaksi