1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Riika

Latvia ei huolisi lapsettomien munasoluja – Naiset vastaavat yllätysmunilla

Naisaktivistit ovat tuohtuneita hallituksen suunnitelmista kieltää lapsettomilta naisilta munasolujen luovutus. Parlamentti äänestää lakimuutoksesta tänään torstaina.

Aamun mielenosoitus keräsi parisataa aktivistia Latvian parlamentin eteen. Kuva: Marjo Näkki / Yle

RIIKA Ryhmä latvialaisia naisia järjestää torstaiaamuna erityislaatuisen mielenosoituksen Latvian parlamentin edessä. He ojentavat töihin tuleville kansanedustajille yllätysmunia.

Mielenosoittajat jakoivat yllätysmunia töihin saapuville kansanedustajille. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Kansanedustajien on määrä tänään äänestää laista, joka kieltäisi lapsettomilta naisilta munasolujen luovuttamisen. Lainmuutosta esittää maan terveysministeriö.

– Lainmuutos on käsittämätön. Lapseton nainen on yhtä hyvä luovuttaja kuin synnyttänyt nainen, sanoo Latvian naisoikeusjärjestön Martan toiminnanjohtaja Iluta Lāce.

Politiikka vie perustehtävistä

Lakiesitys tulee äänestykseen vain päiviä sen jälkeen kun Latvian luterilainen kirkko päätti olla hyväksymättä naispappeutta.

Toukokuussa kohu nousi siitä, että Latvian oikeusministeri asettui avoimesti vastustamaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kansainvälistä sopimusta. Lopulta Latvia allekirjoitti Istanbulin sopimuksen, varauksella.

– Tuntuu, että taistelemme jatkuvasti naisten aseman heikennyksiä vastaan. Kun saamme yhden hoidettua, ilmaantuu toinen, Lace kuvaa.

Lace suree sitä, että Marta-järjestö joutuu nyt keskittymään poliittisiin taistoihin perustehtäviensä sijaa.

Joka viikko järjestön suojiin hakeutuun puolensataa lähisuhde- tai seksuaaliväkivallasta kärsinyttä naista. Järjestö auttaa myös ihmiskaupan uhreja.

Iluta Lace johtaa Latvian Marta-järjestöä. Kuva: Marjo Näkki / Yle

”Meillä ei ole selkeää visiota”

Riian keskustassa kannettavan tietokoneen takaa löytyy 25-vuotias mainosalan ammattilainen Evia.

Hän on hetken mietteliäs ennen kuin vastaa kysymykseen naisten oikeuksien toteutumisesta Latviassa.

– Luulen, että meillä ei ole arvot kohdallaan, eikä meillä ei ole selkeää visiota, minkälainen maa me haluamme olla, hän sanoo.

Evian mielestä Latviassa on ongelmana perinteiset sukupuolimallit. Miehet opetetaan olemaan miehekkäitä ja peittämään tunteensa.

– Silloin paineet voivat purkautua väkivaltana, hän pohtii.

Oma visio Evialla on:

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että ihmisten pitäisi saada luovuttaa munasoluja tai ryhtyä papiksi, jos haluavat.

Seurakunta erosi

Latvian luterilaisen kirkon kirkolliskokous äänesti perjantaina naispappeudesta. Ei-kanta voitti 77 prosentilla. Kirkko perusteli päätöstä Raamatun lauseilla, jotka näyttävät tukevan miespappeutta.

Riian tuomiokirkko, eli luterilaisen kirkon pääkirkko. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Tulkintaa on kritisoitu. Muun muassa riikalaisen Tornakalnsin kirkon pappi Linards Rozentāls sanoi Latvian television haastattelussa, että vanhoillinen linja on arkkipiispa Jānis Vanagsin 20 vuoden työn hedelmiä.

Ennen Vanagsia Latviassa vihittiin papeiksi 20 naista. Nykyisin he voivat toimia lähinnä evankelistoina.

Latvian kirkko salli jo 1930-luvulla naiset saarnastuolissa, ja jopa neuvostoaikana oli naispappeja.

– Kirkko on taipunut vanhoillisille trendeille, joita yhteiskunnassamme on, Rozentāls sanoi.

Kirkolliskokouksen päätös on jo johtanut yhden seurakunnan eroon. Rannikkokaupunki Liepājan seurakunta ilmoitti liittyvänsä ulkolatvialaiseen kirkkoon, joka hyväksyy naispappeuden.

Latvian luterilainen kirkko ulkomailla perustettiin toisen maailmansodan jälkeen. Sitä johtaa naisarkkipiispa Lauma Zušēvica.