Libyan joukot tunkeutuivat Isisin kontrolloimaan Sirteen

YK:n tukeman hallituksen joukot kertoivat uutistoimisto AP:lle ottaneensa haltuunsa tärkeän sillan Sirten kaupungissa. Isis valtasi Muammar Gaddafin synnyinkaupungin Sirten runsas vuosi sitten.

Ulkomaat
Kartta.
YLE Uutisgrafiikka

Libyan hallituksen joukot ovat tunkeutuneet terroristijärjestö Isisin kontrolloimaan Sirten kaupunkiin Libyassa. Prikaatinkenraali Mohammed al-Ghasri kertoi uutistoimisto AP:lle, että YK:n tukeman hallituksen joukot ovat ottaneet hallintaansa tärkeän sillan kaupungin sisällä.

Joukot ovat kenraalin mukaan vain viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja Zafranan aukiosta, jossa Isis on tappanut vankejaan. Ghasrin mukaan taisteluissa kuoli viisi hallituksen taistelijaa.

Toinen viranomainen kertoi AP:lle, että joukot ovat tienvarsipommeja lukuunottamatta kohdanneet vain vähän vastarintaa viime päivinä. Viranomaisen mukaan taistelijat etenevät kohti Isisin päämajaa kaupungissa sekä Sirten satamaa.

Pääasiassa läntisestä Misratan kaupungista tulevat taistelijat aloittivat vastahyökkäyksen Isisin asemiin viime kuussa.

Joukot ovat kytköksissä YK:n tukemaan hallitukseen, joka saapui maaliskuussa pääkaupunkiin Tripoliin ja yrittää koota alleen maan lukuisat kilpailevat aseelliset ja poliittiset ryhmittymät.

Isis hyödynsi Libyan kaaosta

Sirte oli Libyaa pitkään hallinneen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikka ja viimeinen pakopaikka, kun hänen hallintonsa sortui.

Sotilasliitto Naton tukemat kapinalliset tappoivat Gaddafin Sirtessä lokakuussa 2011.

Gaddafin kaatamisen jälkeen Libya valui nopeasti sekasorron valtaan, kun uusi keskushallinto ei saanut lukuisia aseellisia ryhmittymiä kuriin.

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön Libyan haara on käyttänyt kaaosta hyväkseen luodakseen maahan sillanpääaseman.

Sirte on ainoa Isisin hallitsema kaupunki Syyrian ja Irakin ulkopuolella.

Libyaa on pidetty alueena, jonne Isis voisi vetäytyä, jos se joutuu liian tiukalle Syyriassa ja Irakissa.

Irakissa hallituksen joukot hyökkäävät järjestöä vastaan Fallujan kaupungissa ja Syyriassa sekä hallituksen joukot että muut kapinallisryhmät hyökkäävät Isisiä vastaan pohjoisissa Raqqan ja Aleppon maakunnissa.

Lähteet: AP, Reuters