1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tel Avivin iskun uhrimäärä nousee – neljä kuollutta

Ammuskelu tapahtui kauppakeskuksessa lähellä Israelin armeijan päämajaa ja puolustusministeriön rakennusta. Poliisin mukaan kyse on terrori-iskusta.

Israelin turvallisuusjoukot partioivat Tel Avivin keskiviikkoisen ammuskelun tapahtumapaikalla. Kuva: Jim Hollander / EPA

Israelissa neljä ihmistä on kuollut ja kolme loukkaantunut vakavasti ampumavälikohtauksessa suositun ulkoilmakauppakeskuksen alueella Tel Avivin keskustassa. Lieviä vammoja sai 13 ihmistä, kertoo israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Israelin poliisin mukaan kyse oli terroriteosta, ja iskun tekivät kaksi palestiinalaista asemiestä Länsirannalta. Keskiviikkoiltana tapahtuneessa iskussa ilmoitettiin aluksi kolmen ihmisen kuolleen, mutta keskiyön jälkeen kuolonuhreja tuli yksi lisää.

Israelin poliisin tiedottaja kertoi uutistoimisto AP:lle, että alustavien tietojen mukaan hyökkääjiä oli ainakin kaksi ja molemmat on tehty vaarattomiksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliisi otti kiinni toisen hyökkääjistä ja on vienyt hänet kuulusteluihin, kertoo Haaretz. Toinen haavoittui poliisin tulituksessa ja on sairaalahoidossa vakavassa tilassa.

Haaretzin tietojen mukaan hyökkääjät olivat naamioituneet ultraortodoksijuutalaisiksi. Miehet olivat Israelin poliisin mukaan saman perheen jäseniä Yattan kylästä Hebronin kaupungin läheltä.

Alueen kadut on suljettu ja kansalaisia on kehotettu pysymään poissa alueelta.

Ainakin kolme ihmistä kuoli, kun asemiehet iskivät suositulla ravintola-alueella Tel Avivissa. Kuva: Jim Hollander / EPA

Välikohtaus tapahtui Sarona Market -kauppakeskuksen alueella, jossa sijaitsee suosittuja kahviloita ja ravintoloita. Tapahtumapaikka on myös lähellä Israelin armeijan päämajaa ja puolustusministeriön rakennusta.

Israelin poliisi sanoo, että sillä ei ollut etukäteen tiedustelutietoa hyökkäysuhasta. Palestiinalaisten tekemien hyökkäysten määrä miehitetyillä alueilla ja Israelissa on viime kuukausina vähentynyt, mutta tilanne on edelleen hyvin tulehtunut.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan hyökkäysten sarjassa miehitetyillä palestiinalaisalueilla ja Israelissa on sitten lokakuun kuollut 28 israelilaista ja 205 palestiinalaista. Yksittäiset palestiinalaiset ovat hyökänneet israelilaisten kimppuun veitsillä tai käsiaseilla tai ajamalla autolla väkijoukkoon.

Väkivaltaisuudet keskittyivät aluksi Itä-Jerusalemiin ja sittemmin suuri osa iskuista on tapahtunut miehitetyllä Länsirannalla.

Useimmat väkivaltaisuuksissa kuolleet palestiinalaiset ovat Israelin viranomaisten mukaan olleet hyökkääjiä.

Moskovasta palannut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on suunnannut puolustusministeriöön keskustellakseen tilanteesta puolustusministeri Avigdor Liebermanin ja muiden turvallisuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Korjattu 9.6.2016, kello14.21, hyökkäyksiä ei ole tapahtunut vain Israelissa, vaan suurin osa niistä on tapahtunut miehitetyillä alueilla Itä-Jerusalemissa Länsirannassa.