Hyppää sisältöön

Salomo-myrsky työllistää pelastuslaitoksia: "Aika railakkaalta näyttää"

Voimakkaat tuulet ovat kaataneet puita teille Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa. Keski-Suomessa pysytellään toistaiseksi odottavalla kannalla.

Kesän ensimmäinen myrsky, Salomo, on riepotellut illan ja yön aikana ainakin Kittilää ja Sodankylää sekä Keski-Pohjanmaata.  Lapin pelastuslaitos kertoi puoli kahden aikaan torstaiaamuna, että lähes 12 tunnin ajan pelastuslaitos on ollut työllistetty.

– Aika railakkaalta näyttää. Puunkatohommaa on ollut riittävästi, kertoo päivystävänä palomestarina toimiva palomies Juho Törmänen.

Törmäsen mukaan pelastuslaitoksen kiireet alkoivat keskiviikkona iltapäivällä ja tälläkin hetkellä yksiköitä on liikkeellä ympäri Kittilää ja Sodankylää. Puolilta öin hälytykset hiljenivät hetkeksi, mutta nyt pelastuslaitos on jälleen täydessä työn touhussa.

– Hyvin hankalaa on sanoa, miten pahoja myrskytuhot ovat. Kittilän ja Sodankylän alueella on kuitenkin runsaasti kaatuneita puita teillä.

Kittilässä ja Sodankylässä oli puoli kahden aikaan aamulla lähes 2 000 taloutta ilman sähköä.  Aamuksi alueelle on vielä ennustettu räntä- ja lumisateita. Lunta voi tulla paikoin useita senttejä, mutta päivällä lumi jo sulaa.

Lunta Rovaniemellä torstaina 9. kesäkuuta. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

– Mielenkiintoista nähdä, pitääkö aamulla autolle mennä kolan kanssa, naurahtaa Törmänen.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos tviittasi keskiviikkoiltana kello 21 aikoihin, että Kokkolan Tankarissa tuulen nopeudeksi on mitattu puuskissa 23 metriä sekunnissa. Aamun tunteina pelastuslaitos ilmoitti, että Salomo-myrsky on aiheuttanut alueella yli 70 vahingontorjuntatehtävää.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella on niin ikään ollut kymmeniä tehtäviä voimakkaan tuulen takia. Suurin osa tehtävistä on liittynyt teille kaatuneisiin puihin, mutta myös peltikaton pelastamista on ollut yön aikana. Kauhavalla, Neulomotiellä pelastuslaitos kiinnitteli hallirakennuksen irronnutta kattopeltiä varhain aamulla.

Oulussa ja Keski-Suomessa hiljainen yö

Oulu-Koillismaalla tuulet rauhoittuivat jo keskiviikkona kello 18 aikaan, eikä sen jälkeen ole ollut myrskyyn liittyviä tehtäviä.

– Olikohan niitä kaikkiaan seitsemän tehtävää eli puita raivattiin. Kyse oli yksittäisistä puista, jotka eivät aiheuttaneet suurempia tuhoja, kertoo päivystävä palomestari Arssi Heiskanen.

Keski-Suomessa voimakkaiden tuulien aiheuttamia tehtäviä vasta odotellaan. Pelastuslaitoksen mukaan toistaiseksi on ollut rauhallista, mutta tilanne voi vielä muuttua.

– Seuraamme tilannetta aktiivisesti. Olemme lisänneet johtamisvalmiutta ja muutenkin sopineet askelmerkeistä, kertoo päivystävä päällikkö Pauli Nurminen.

Voimakkaat tuulenpuuskat ovat katkoneet sähköjä tuhansilta kotitalouksilta. Aamukahden aikaan sähköttömiä talouksia oli noin 7 000. Eniten sähköttömiä asiakkaita oli Seinäjoella, Kokkolassa ja Kittilässä.

.
.