1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salomo-myrsky vaikeuttaa palomiesten työtä: tuuli puhaltaa puuskissa edelleen paikoin yli 20 metriä sekunnissa

Salomo-myrsky iski voimakkaimmin Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikolle, missä pelastuslaitoksella on ollut jo 170 tehtävää, joista reilut 30 aamukahdeksan ja yhdentoista välillä. Enimmäkseen palomiehiä on tarvittu kaatuneiden puiden raivaamiseen. Tuulet puhaltavat edelleen puuskissa myrskylukemissa ainakin Kokkolassa. Useita vaurioituneita peltikattoja pelastuslaitos pääsee korjaamaan vasta tuulen laannuttua.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Aamun mittaan eniten sähköttömiä on ollut Pohjanmaan rannikolla eli useita tuhansia. Pahiten myrskytuulet riepottelivatkin Keski-Pohjanmaata ja Lappia. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren seudun pelastuslaitokselle kertyi tehtäviä reippaasti.

– Puunkaatohommia on tehty läpi yö, lähtöjä on ollut koko ajan, kertoo alueen pelastuslaitoksen paloesimies Antti Välimäki.

Eniten ovat työllistäneet kaatuneet puut sekä tuulen irrottamat katot ja veneet. Tuhoja ovat aiheuttaneet etenkin voimakkaat tuulet.

Enimmillään koko Suomessa oli sähköttä reilut 14 000 taloutta. Edelleen ilman sähköä on useampi tuhat taloutta ympäri Suomen. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sähköttä ollaan ainakin Kokkolassa, Kruunupyyssä ja Evijärvellä.

Tuuli puhaltaa edelleen voimalla Keski-Pohjanmaalla, Kokkolan Hollihaassa tuuli puhalsi puuskissa aamuseitsemältä 23 metriä sekunnissa. Pelastuslaitos on joutunut siirtämän osan tehtävistä myöhemmäksi.

– Kaikkia repsottavia peltikattoja ei päästä vielä korjaamaan, sillä nostolavan pystyttäminen on tällä tuulella riski. Odotellaan tyynempää ilmaa, kertoo paloesimies Välimäki.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella myrskyyn liittyviä tehtäviä on keskiviikkoillan mittaan ollut toistakymmentä, näistä puolet on sijoittunut Kalajoelle rannikon tuntumaan.

Kalajokilaaksossa myrskystä selvittiin melko vähällä. Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli vain keskiviikkoiltana toistakymmentä myrskyyn liittyvää tehtävää. Niistä puolet on sijoittunut Kalajoelle rannikon tuntumaan.

Päivitettty kello 8.10: tehtäviä hoidettu siihen mennessä 140.

Päiviitetty kello 8:46: sähköttömien määrä.

Päivitetty kello 11:16: tehtävien määrä päivitetty 170:een.