1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunnat tinkivät kukkaistutuksista roimasti – nyt asukkaat huolehtivat hoidosta monissa kaupunginosissa

Kesäkukkaryhmät ovat säästösyistä harventuneet monen kaupunkitaajaman ulkopuolella. Kun verorahat eivät aina riitä kukkien kesähoitoon, marssivat asukkaat apuun huoltamaan kausikasveja. Viheristutuksissa suositaan kestäviä lajikkeita, sillä varaa kukkakokeiluihin ei suuremmin ole.

Kotimaan uutiset
Kukkailaatikoita Mikkelin kaupungintalon edustalla.
Sari Selin / Yle

Kesäkuun alkuviikot ovat olleet kaupunkien ja kuntien viheralueilla kiireistä istutusaikaa. Tänä kesänä kausikasvien istutusmäärät ovat säästösyistä entistä pienemmät, joten taajaman ulkopuolella ja kyläkeskuksissa kukkaloistoa nähdään valitettavasti vähemmän, kertoo viheraluesuunnittelija Sirpa Vesanen Mikkelistä.

– Kun parhaimmillaan 80-luvulla Mikkelin alueella istutettavia kasveja oli jopa 18 000, tänä kesänä istutetaan noin 6 000 kasvia, joista keskustaan sellaiset 4 000. Kesäkukissa panostetaan säänkestävyyteen, ja suosikkeja ovat isot ja kestävät lajit kuten marketta, siemenestä kasvatetut kannat ja pelargonit.

Myös Kauppapuutarhaliitossa ollaan huomattu julkisten viheralueiden kukkaloiston harveneminen. Toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen ymmärtää, että etenkin pienemmillä paikkakunnilla niukkuutta jaettaessa se pakostakin näkyy myös vihersuunnittelussa.

– Suunta on valitettava, mutta toivoisin, että kunnat ja kaupungit muistaisivat rakennetun ympäristön merkityksen asukkaille. Hoidetulla viherympäristöllä kun on suora vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Nyt trendinä on se, että kaupunkilaiset tai yhdistykset ottavat hoitaakseen asuinalueensa viheristutuksia. Hyviä esimerkkejä yhteistyöstä löytyy mm. Rööperistä ja Kallion kaupunginosasta Helsingissä. Kaupunki tai kunta voi kustantaa kesäkukat, ja asukkaat ja yhdistykset huolehtivat kukkien kesähoidosta, kertoo Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Vastaavaa toimintaa on ollut Pieksämäellä ja Savonrannalla. Mikkelin Saksalan kaupunginosassa viheralueilla testataan myös kaupungin kesäkukkien säänkestävyyttä yhdessä vihersuunnittelun kanssa.

Vihersuunnittelija Sirpa Vesanen valvoo kesäkukkien istutustöiden edistymistä Mikkelissä
Istutustöissä Huoltotiimin Jaana Ripatti ja tarkastustöissä viheraluesuunnittelija Sirpa Vesanen.Sari Selin / Yle

Kukkaistutuksiin kohdistunut ilkivalta on onneksi viime vuosina hieman vähentynyt, kertoo Mikkelin viheraluesuunnittelija Sirpa Vesanen.

– Aikanaan Mikkelin vanhalla linja-autoasemalla isoissa ruukuissa kasvoi kannoja, ja niitä revittiin herkästi. Taisi tummanpunainen väri olla turhan aggressiivinen väri öiseen aikaan, ja siitä tuli lisälaskua, muistelee viheraluesuunnittelija Sirpa Vesanen.

Savonlinnassa istutukset odottelevat leppeämpää säätä

Savonlinnassa kesäkukkien istutustalkoita on siirretty myöhemmäksi viileän sään, sateen ja kovien tuulten takia, kertoo puistopuutarhuri Anna-Mari Huopainen Savonlinnasta.

Moniväriset tulppaanit koristivat keväällä Mikkelin Kirkkopuistoa.
Kevätkukista on jouduttu viime vuosina tinkimään. Tulppaanikirjoa Mikkelin Kirkkopuistossa.Susanna Pekkarinen / Yle

Myös viime vuonna kylmä ja sateinen alkukesä aiheutti ylimääräistä harmia, ja istutuksia jouduttiin paljon kesän aikana uusimaan. Päänvaivaa aiheuttavat myös vuosi vuodelta pienentyneet määrärahat.

– Kun Savonlinnan alueella parhaina aikoina kesäkasveja hankittiin jopa 10 000 kappaletta, nyt istutuksiin on varattu noin 4000 kasvia. Tänä keväänä emme istuttaneet kevätkukkia erikseen, vain sipulikukkia.

Pieksämäellä soivat miljoonakellot

Pieksämäellä viimeiset kesäkukat saatiin multaan loppuviikosta, ja tänä vuonna miljoonakellot, pelargonit ja daaliat kaunistavat Pieksämäen alueen raittia. Kesää koristaa noin 3 500 kasvia, esimerkiksi torin seudulla ja sisääntuloväylillä isoissa istutusastioissa, kertoo kaupungin puutarhuri Irja Enkenberg.

Kukkaistutuksia Mikkelin kävelykadulla.
Kevään istutuksissa Mikkelin kävelykadulla loistivat eriväriset orvokit.Sari Selin / Yle

– Miljoonakello on osoittautunut hyväksi lajiksi istutuksiin ja väreinä loistavat tumma punainen ja kirkas keltainen.Viime kesänä suuremmalta ilkivallalta vältyttiin, mutta muuten viime kesä oli kasvien kannalta kehno kesä. Kasvit eivät sateessa menestyneet.

Myös Mikkelissä viime talvi oli viheralueille koettelemus, kertoo viheraluesuunnittelija Sirpa Vesanen.

-Monessa paikassa rinteiden angervolajeista melkein puolet ovat ruskeina. Samoin tänä keväänä toista tuhatta tulppaania jäi maan alle. Ilmeisesti liian matala lumipeite ei suojannut sipuleita pakkaselta, harmittelee Vesanen.

Lue seuraavaksi