Ostettiinko pirkanmaalaisten äänet Stubbin taakse? Kummola kiistää IL:n väitteet: "Absurdein juttu, mitä olen ikinä nähnyt"

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen lupasi Tampereen monitoimiareenalle 18 miljoonaa euroa. Iltalehden mukaan pahat kielet väittävät, että näin olisi hankittu pirkanmaalaisedustajien ääniä Stubbille kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Kotimaa
Tampere keskusareena havainnekuva
Valtio osallistuisi monitoimiareenan rakentamiskustannuksiin yhteensä enintään 18 miljoonan euron valtionavustuksella.SRV / Aihio Arkkitehdit

Iltaleheti (siirryt toiseen palveluun) kertoi torstai-iltana pahojen kielten väittävän, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on ostanut pirkanmaalaisten puoluekokousedustajien ääniä Alexander Stubbille lupaamallla 18 miljoonan euron valtiontuen Tampereen monitoimiareenalle.

Iltalehden jutussa kerrotaan, että areena-hankkeen lankoja pitää käsissään kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto ja sen puheenjohtaja, entinen kokoomuksen kansanedustaja Kalervo Kummola. Lehden mukaan Kummola on käynyt vierailulla opetus- ja kulttuuriministeriössä ja luvannut tukea Stubbille, jos Tampereen areena saa valtiota rahaa.

– Tämä on kyllä absurdein juttu, mitä olen ikinä nähnyt, Kalervo Kummola kommentoi Iltalehden väitteitä Yle Tampereelle.

– Prosessi on ollut menossa noin seitsemän vuotta. Tätä ovat valmistelleet myös valtiovarainministeriön ja opetusministeriön virkamiehet.

Kummolan mukaan areenan puolesta on käyty Helsingissä puhumassa ahkerasti jo seitsemän vuotta.

– Olen ollut yksi puhujista. Pormestaria myöten olemme käyneet Helsingissä lobbaamassa. Eivät tällaiset rahat ilman anomuksia ja lobbaamista tule.

"Olen järkyttynyt, surullinen ja hämmästynyt"

Iltalehden jutussa kerrotaan, että Kokoomuksen Pirkanmaan piirin puheenjohtaja, kokoomuksen Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Leena Kostiainen kampanjoi Stubbin jatkopestin puolesta sosiaalisessa mediassa.

Pormestaria myöten olemme käyneet Helsingissä lobbaamassa.

Kalervo Kummola

Kostiainen sanoo olevansa erittäin aktiivisesti mukana Stubbin kampanjassa, mutta kiistää, että vihjailuissa äänien ostamisesta olisi perää.

– Olen järkyttynyt, surullinen ja hämmästynyt. Tässä ihmiset tekevät iloisesti ja vilpittömäst kampanjaa hyvänä pitämänsä ehdokkaan puolesta, ja sitten joku näkee tämmöisiä ihmeellisiä salaliittoja ja kytkyjä, hän sanoo.

– Ehkä olen naivi ja sininisilmäinen, mutta minulle ei ole tullut mieleenkään, että näitä kahta asiaa voisi yhdistää.

Tampereen apulaispormestarina toimiva Leena Kostiainen sanoo tekevänsä kaikkensa sen eteen, että Tampereen asiat menevät eteenpäin.

– Mutta tällainen koplaaminen ei ole kyllä tullut mieleen. Henkilövalinnat kuuluvat politiikkaan, mutta se on oma juttunsa.

Kaikille ehdokkaille luvassa tukea

Leena Kostiaisen mukaan Pirkanmaalla kampanjoidaan kiivaasti kaikkien puheenjohtajaehdokkaiden puolesta.

Ehkä olen naivi ja sininisilmäinen, mutta minulle ei ole tullut mieleenkään, että näitä kahta asiaa voisi yhdistää.

Leena Kostiainen

– Piirissä on linjattu, että edustajilla on vapaat kädet. Jokainen piirin puoluekokousedustaja tekee aivan oman valintansa harkintansa perusteella, hän sanoo.

– Puheenjohtajistossa minä olen Stubbin tukiryhmässä, ensimmäinen varapuheenjohtaja Jari Andersson on Petteri Orpon tukija ja toinen varapuheenjohtaja Juho Ojares on Elina Lepomäen tukiryhmässä. Eli meillä todella on kannatusta kaikille puheenjohtajaehdokkaille. On enemmän kuin ok, että ihmiset tekevät työtä jonkun ehdokkaan puolesta, ja se ei ole ketään vastaan.

Pirkanmaalta on lähdössä puoluekokoukseen noin 125 osallistujaa, joista 90 on äänivaltaisia edustajia. Toiminnanjohtaja Jari Porraslampi ei pysty arvioimaan, miten äänet kokouksessa jakautuvat, mutta hän vahvistaa Kostiaisen näkemyksen, että kaikilla ehdokkailla on kannattajia Pirkanmaan piirissä.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi Iltalehden juttua Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

– Tampereen areenalla ja Kokoomuksen puoluekokouksella ei ole mitään yhteyttä toisiinsa. Tällaiset väitteet ja vihjailut ovat perättömiä ja likaisia, hän kirjoittaa.

– Pidän ikävänä, että perättömyyksiä levitetään, kuka ikinä onkaan asialla. Jos jutussakin mainituilla "pahoilla kielillä" on tarkoitus vaikuttaa Kokoomuksen puoluekokoukseen, sitä pidän todella vastenmielisenä.