1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hoivakoti tekee puutarhan asukkailleen – 89-vuotias Elisabeth: "Ihana katsella"

Hoivakotiyrittäjä Tarja Heiskasen unelma on, että ikääntyvät saisivat arvokkaan vanhuuden. Luonto on tärkeä osa sitä – siksi kainuulaisen hoivakodin takapihasta loihditaan virikepuutarha, jossa asukkaat voivat itsekin hoitaa kukkia ja perunoita.

Kotimaan uutiset
Kajaanin Hoivakoti Menninkäisessä asuva Elisabeth Nilosaari.
Julia Sieppi / Yle

Hoivakoti Menninkäisen takapihalla myllertää joukko talkoolaisia. Toistaiseksi pihamaa näyttää vielä hieman karulta, mutta kukkapenkistä pilkistävät sipulintaimet ja kottikärrystä maahan matkaavat perennat lupaavat jotain aivan muuta.

Rönsykasvit kurkottelevat jo aitaa ylöspäin ja matalissa penkeissä kasvaa iloisessa sekamelskassa perunaa, sipuleita ja kukkia. Hoivakodin pihalle on rakenteilla virikepuutarha, jossa talon asukkaat voivat kulkea ja hoitaa kasveja.

Yksi heistä on 89-vuotias Elisabeth Nilosaari, joka ihmettelee vilkasta lauantaipäivää kukkapenkin ääressä. Hän viihtyy Hoivakoti Menninkäisessä hyvin. Takapihaan rakentuva puutarha tuo hymyn huulille.

– Oikein hyvältä tuntuu, on ihana katsella, Nilosaari toteaa.

Ensi vuonna 90 vuotta täyttävä Nilosaari on kotoisin maalta Mieslahdelta. Rollaattori kulkee korkeaan ikään nähden vielä varsin vetreästi. Nilosaari ulkoilee mielellään päivittäin.

– Tänäänkin olen jo käynyt hoitamassa kasveja. Olen aina ollut pihaihminen, vaikka mitä olen viljellyt. Kyllä se antaa energiaa, mummo virkkaa.

"Vanhusten aktivointi on tietenkin hoitajien työtä"

Talkoolaisten apu lämmittää myös pihassa hyörivät Menninkäisen yrittäjä Tarja Heiskasen mieltä. Hän on itse hurahtanut puutarhanhoitoon jo vuosia sitten.

Kajaanin Lohtajalla sijaitseva hoivakoti on tuliterä, sillä rakennus valmistui viime syksynä. Kipinä luonnonläheisestä pihamiljööstä syntyi jo silloin, kun Heiskaset näkivät uuden hoivakodin tontin ja piirustukset.

– Olimme miehen kanssa heti sitä mieltä, että takapihalle tulee kiertotielenkki, mitä pystytään kulkemaan mummojen kanssa, miehensä Hannu Heiskasen kanssa hoivakotia pyörittävä Tarja kertoo.

Kajaanin Hoivakoti Mennikäisen yrittäjä Tarja Heiskanen (vas).
Hoivakoti Menninkäisen yrittäjä Tarja Heiskanen (oikealla) opastaa talkoolaisia. Julia Sieppi / Yle

Menninkäisessä asuu monenkuntoista väkeä. Kaikki eivät enää ymmärrä puutarhan päälle, mutta osalle vanhuksista kukkaset tuovat paljon iloa. Moni on ollut jo mukana istuttamassa perunan- ja sipulintaimia.

– Virkeitäkin asukkaita on, jotka ymmärtävät ja haluavat itsekin olla mukana. Ohjeitakin on tullut, että tulisi liottaa tuhkavedessä ennen istutusta, Heiskanen naurahtaa.

Kun puutarha saadaan valmiiksi, aiotaan Menninkäisessä käyttää säännöllisesti kaikkia asukkaita puutarhassa nauttimassa ulkoilmasta. Jos aistit ovat jo heikentyneet ja muisti reistaa, voidaan seniori viedä vain yrttien äärelle haistelemaan tuttuja tuoksuja. Heiskanen uskoo, että jo se piristää vanhusta.

Olen aina ollut pihaihminen, vaikka mitä olen viljellyt. Kyllä se antaa energiaa.

Elisabeth Nilosaari

– Vanhusten aktivointi on tietenkin hoitajien työtä, Heiskanen toteaa.

Jotta hoitohenkilökunnan ei tarvitse muun raskaan työ ohessa ruveta myös kokopäiväisiksi puutarhureiksi, aikoo Heiskanen olla itse aktiivisesti viemässä vanhuksia ulos ja perkaamassa kukkapenkkejä heidän kanssaan.

Hän kiittelee myös kajaanilaisia sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, jotka harjoittelijoina ovat suuri apu vanhusten piristämisessä.

– He ovat oiva apu lähtemään mummojen kanssa takapihan kierrokselle. Tämän kesän aikana on paljon ulkoiltu opiskelijoiden toimesta, melkoista pyörätuolibarrikadia on liikkunut ympäri Lohtajaa.

Hoivakodeista halutaan kodinomaisia

Jotta Menninkäisen asukkaat voivat itsekin hoitaa kasveja, kukkapenkit on rakennettu rollaattorikorkeudelle. Esteettömyys on otettu huomioon myös pihan kulkevan kulkureitin suunnittelussa.

Siitä Heiskanen kiittää vuolaasti myös talon omistajaa ja rakennuttajaa, Hoivatilat Oyj:tä.

– Rakennuttajan kanta on ollut todella positiivinen, saimme sellaisen hoivakodin kuin halusimmekin.

Kajaanin Hoivakoti Menninkäisessä asuva Elisabeth Nilosaari.
Menninkäisen takapihalla on reitti, jota voi kulkea pyörätuolilla tai rollaattorilla.Julia Sieppi / Yle

Hoivatilat Oyj on erikoistunut juuri päivä- ja hoivakotihankkeiden tuottamiseen. Seitsemän vuoden aikana yhtiö on rakentanut noin 70 taloa, ja kunnianhimoisena tavoitteena on, että ne eivät tule samasta muotista.

Melkoista pyörätuolibarrikadia on liikkunut ympäri Lohtajaa.

Tarja Heiskanen

Hoivakotien kohdalla yhtiön toimitusjohtaja Jussi Karjula ei suostu edes puhumaan laitoksesta, sillä rakennusten kodinomaisuus on ollut lähtökohtana alusta alkaen. Karjulan mukaan juuri yksilöllisyys on muutenkin pinnalla suomalaisessa hoivakotirakentamisessa.

– Enää ei puhuta laitoksista, vaan lähtökohtana on, että talo on siellä asuville ihmisille koti. Suomessa esimerkiksi Attendolla on parhaillaankin rakenteilla useita teemahoitokoteja.

Myös pihat ja virikkeellisyys ovat Karjulan mukaan nostaneet päätään parin viime vuoden aikana. Hoivakotien sisustukseen panostetaan ja suunnittelussa otetaan huomioon erikuntoiset asukkaat: virkeämpi vanhus voi saada esimerkiksi oman pienen keittiön.

Menninkäisessä rakennuttaja otti yrittäjien toiveet puutarhasta huomioon jo arkkitehtisuunnittelussa. Karjulan mielestä luonnonläheisyys on juuri Menninkäisen ominaispiirre.

– Menninkäinen on luonnon keskellä, joten sopii oikein hyvin, että nyt siellä jatkorakennetaan pihoja yhdessä asukkaiden ja yhteistyötahojen kanssa.

Vastuuta myös omaisille ja vapaaehtoisille

Perennapenkkien edessä häärää myös Kainuun maa- ja kotitalousnaisissa sekä Pro Agriassa toimiva Soili Hypen. Maaseutuyrityksiä palvelevat asiantuntijaorganisaatiot osallistuvat välillä myös yleishyödyllisiin vapaaehtoistempauksiin.

Menninkäisen pihalle järjestöt ovat lahjoittaneet pihaan perennoja ja nyt niitä istutetaan talkoovoimin.

Talkoolaisia Hoivakoti Menninkäisen pihassa
Soili Hypenin (vasemmalla) mielestä vapaaehtoisten pitäisi aktivoitua etenkin vanhustyössä. Julia Sieppi / Yle

Hypen kävi jokunen aika sitten Tanskan Kööpenhaminassa tutustumassa kolmannen sektorin tapaan tuottaa hyvinvointipalveluita ja vapaaehtoistyöhön. Tanskalaisten kansalaisaktiivisuus sai naisen innostumaan.

Enää ei puhuta laitoksista, vaan lähtökohtana on, että talo on siellä asuville ihmisille koti.

Jussi Karjula

– Se määrä yllätti, miten paljon vapaaehtoistyötä tuli vastaan. Jos on epäkohta, ei lähdetä yksinomaan vaatimaan muutosta, vaan lähdetään nopeasti sanoista tekoihin tekemään itse sitä muutosta.

Tällaista ajatusta Hypen haluaisi levittää Suomeenkin. Hänen mielestään erityisesti vanhustyö on ikääntyvässä maakunnassa on asia, josta kaikkien osapuolten pitäisi ottaa enemmän vastuuta.

– Hyvinvointiyhteiskunnat ovat tavallaan malliyhteiskuntia, mutta silti meilläkin on epäkohtamme. Olemme tottuneet siihen, että voimme vaatia yhteiskunnan korjaavan epäkohdat.

– Mielestäni pitäisi kuitenkin miettiä, miten voimme itse vaikuttaa. Peräänkuulutan kansalaisvastuuta, sanoo Hypen.

Yrittäjäpariskunnalle merkitsee paljon, että Hypen ja muut vapaaehtoiset ovat mukana talkoissa. Tulevana syksynä Hoivakoti Menninkäisen vanhin asukas täyttää sata vuotta. Tarja Heiskasen unelma on, hän, Elisabeth ja muut asukkaat saisivat vanheta rauhassa ja sovussa.

– Unelmani on, että kainuulaiset veronmaksajat saisivat mahdollisimman arvokkaan vanhuuden. Se on ollut todella iso haave ja haaste ja tunnen syvää kiitollisuutta.

Lue seuraavaksi