1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Käytetty lastenvaate voi olla uutta arvokkaampi – viisi vinkkiä kirpputorille

Panosta laatuun, tutki lumput huolella ja jätä tunteet kotiin. Kirpputoriyrittäjät Noora Hautakangas ja Piia Aro listasivat ohjeita vanhojen vaatteiden myyntiin ja ostoon.

Yrittäjät Noora Hautakangas ja Piia Aro.
Aamu-tv:ssä vierailivat kirpputoriyrittäjät Piia Aro ja Noora Hautakangas.

Itsepalvelukirpputori Reloven perustanut Noora Hautakangas ja lastenvaatteita myyvän Vekara-kirppiksen yrittäjä Piia Aro kertoivat vinkkinsä kirpputorikansalle Ylen aamu-tv:ssä.

1. Panosta laatuun ostaessa ja myydessä

Laatuun panostaminen vaatteita ostaessa kannattaa siksikin, että laadukkaan vaatteen voi myydä edelleen. Helposti kierrätettäviä vaatteita ovat etenkin laadukkaat laukut, kengät ja lastenvaatteet. Joidenkin kuosien arvo saattaa ajan myötä kasvaa.

– Hurjimmillaan lastenvaatteesta voi saada enemmän myytäessä kuin millä sen on ostanut, sanoo Piia Aro.

2. Tarkista tyypilliset ongelmakohdat

Silmä harjaantuu nopeasti kirpputorilla. Noviisikin kuitenkin tunnistaa huonokuntoisen vaatteen kun tietää mistä katsoa. Vaatteen iän, laadun ja kunnon paljastavat etenkin kuluneet kainalot, hihansuut ja lahkeet. Sisävuoret kannattaa tarkastaa nukan ja reikien varalta.

Tarkista myös napit. Yhden napin puuttuminen laskee vaatteen arvoa tuntuvasti. Harva lähtee etsimään juuri puuttuvan kaltaista nappia, ellei sitten uusi koko nappiriviä.

3. Älä fiilistele rytkyjäsi

Kun olet jo kerran päättänyt poistaa vaatteen vaatekaapistasi, niin pysy lujana! Vanhan vaatteen katselu tuo mieleen vaatteeseen liittyvät muistot, mikä tekee siitä luopumisesta vaikeaa.

– Kun olet jo kerran ottanut jotain vaatekaapista pois, niin älä enää ala fiilistelemään siinä kohtaa. Se on pois sulta, mutta jollekulle muulle superhyvä aarre, sanoo Noora Hautakangas.

4. Älä lisää vaatteen tunnearvoa hintalappuun

Unohda tunteesi myös silloin kun arvioit kirpparilla myymäsi vaatteen hintaa. Ostaja ei välitä vaatteeseen mahdollisesti liittyvistä muistoista.

– Tunnearvoa ei kannata ottaa vaatteen arvoon mukaan. Ostajalla ei sitä tunnearvoa vaatteeseen ole.

5. Osta nettikirpparilta harkiten

Käytetyistä vaatteista käydään yhä enemmän kauppaa netissä. Siellä kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Esimerkiksi vaatteen todellista värisävyä voi olla mahdotonta päätellä nettiin ladatun kuvan perusteella.

– Kunnon arviointi on haastavaa. Meillä (lastenvaatekirpputorilla) kunnon huomaa ainoastaan rattaiden kohdalla. Helpoin tapa on ostaa paikan päältä, sanoo Piia Aro.