1. yle.fi
  2. Uutiset

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja Jarkko Ruohola: Oikeudenkäynnit lyhyemmiksi ja halvemmiksi – panos sovitteluun

Jarkko Ruohola listasi viisi keinoa, joilla oikeusprosesseja pystyttäisiin lyhentämään ja halventamaan.

Kotimaan uutiset
Jarkko Ruohola
Juha Myllymäki

Asianajajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittu turkulainen Jarkko Ruohola ottaa voimakkaasti kantaa oikeusprosessien kestoon.

Ruoholan mielestä pitäisi pyrkiä kaikin tavoin siihen, etteivät riidat etenisi tuomioistuimiin.

Pitkä oikeusprosessi on kallis sekä osapuolille että veronmaksajille. Lisäpanostusta tarvittaisiin etenkin alkuvaiheen neuvontaan.

Oikeusprosessien lyhentäminen nykyisestä olisi helpointa niin sanotuissa riitajutuissa.

– Sovittelua tulisi kaiken kaikkiaan lisätä. Nykyisin sovittelua tapahtuu paljolti tuomioistuimissa, mutta se tulisi siirtää osaaviin käsiin tuomioistuinkoneiston ulkopuolelle. Tässä voitaisiin hyödyntää satoja sovittelijakoulutuksen saaneita asianajajia sekä muiden alojen sovitteluun kouluttautuneita asiantuntijoita. Sovittelussa on paljolti kyse muustakin kuin juridiikasta, Ruohola sanoo.

Sovittelu mukaan jo opintoihin

Jarkko Ruoholan mukaan sovittelu vaatii juristeilta uudenlaisia taitoja. Se tulisi ottaa nykyistä voimakkaammin huomioon jo opintojen aikana.

Lisäksi kansalaisten tulisi saada julkista oikeusapua jo siinä vaiheessa, kun riita ei ole kärjistynyt. Silloin asiassa voitaisiin auttaa ensivaiheen oikeudellisella neuvonnalla.

– Nykyisin valtion maksamaa oikeusapua ei voi saada tällaisen niin sanottuun ulkoprosessuaalisen neuvontaan, Ruohola sanoo.

Vakuutusyhtiöiden tulisi päivittää oikeusturvavakuutukset nykyaikaan.

Jarkko Ruohola

Viides asia liittyy vakuutuksiin.

– Vakuutusyhtiöiden tulisi päivittää oikeusturvavakuutukset nykyaikaan. Kaikista vakuutuksista ei edelleenkään korvata sovittelun aiheuttamia kuluja, Ruohola sanoo.

Jarkko Ruohola valittiin Asianajajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi Helsingissä perjantaina. Valinnan teki Asianajajaliiton valtuuskunta.

Jarkko Ruohola, 53, on toiminut asianajajana vuodesta 1993. Hän työskentelee Turussa Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy:ssä. Ruoholan erikoisalaa ovat yrityskaupat ja -järjestelyt.

Hän on toiminut useissa luottamustehtävissä, muun muassa Turun Asianajajayhdistyksen puheenjohtajana 2011–2013 ja Suomen Asianajajaliiton varapuheenjohtajana 2013–2016.

Lue seuraavaksi